Havetips i sommervarmen

Tid til haven

Havetips sommer

Af: Marianne Bachmann Andersen

Sommervarmen vender tilbage 
Studenterne springer ud og hyldes med langstilkede roser og champagne. Der skal festes og mange får besøg af en vognfuld hujende unge mennesker i deres haver. Haverne har haft et forrygende forår, men der har også været en del udfordringer med at holde jorden fugtig. Især er det gået ud over de tørre bede, hvor stenbedsplanterne står. Mange steder kan man desværre se, at de er helt visne. Vissent græs har vi vist alle stiftet bekendtskab med, men hvor der er faldet regn, er græsset allerede igen blevet grønt. Et par køligere og meget blæsende uger synes nu at blive afløst af en masse dejlig solskin og noget varmere temperaturer. Nu kan vi igen nyde måltiderne ude.

Succes i jordbærbedet
I mange haver har man længe været forkælet af de dejligste røde og søde jordbær. Trods vandmangel, så er der mange bær, som kan høstes i år. Kun ganske få rådner, for gråskimmelsvampen har svært ved at slå sig ned, når luftfugtigheden er så lav.

Savner du inspiration til en lækker jordbærdessert eller kage, så prøv denne her:

Supernem jordbærroulade
3 store æg
1 dl sukker
Vanilje fra ½ stang
½ dl vand
1 dl hvedemel
1 dl kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
Et drys salt

Tænd ovnen på 185 grader varmluft og fold et bagepapir med clips i hjørnerne – målet er ca. 40×25 cm. Pisk en æggesnaps af æg og sukker, tilsæt vaniljen og mel blandet med bagepulver og salt. Dejen hældes i bagepapirformen og bages i 15 min til den er gylden.

Den nybagte roulade, der stadig er varm, lægges på hovedet på bagepapir drysset med sukker. Træk bagepapiret af. Lad sukkerbrødsdejen køle af.

Fyld:

500 g jordbær

1 – 2 spsk. sukker

2,5 dl piskefløde

Find ca. 8 pæne bær til pynt. Resten af bærrene skiveres og drysses med lidt sukker. Pisk fløden til skum. Fordel de skivede jordbær på rouladen og fordel ¾ af flødeskummet inden rouladen rulles sammen fra den korte ende. Inden servering toppes rouladen med flødeskum og pyntes med jordbær.

 

Drivhusets udfordringer

Nyttedyr til sommeren

Agurkeplanterne vokser stærkt i den gode varme, og mange har allerede haft fornøjelsen af de første sprøde og lækre agurker. Slangeagurker eller de korte skoleagurker. Snart er skolen forbi, så madkasserne skal ikke længere fyldes op med de korte skoleagurker, som fremadrettet nemt kan spises som en frisk snack i løbet af dagen.

Undgå at agurkeproduktionen går i stå
Der kan nemt ske det, at din plante får så svært ved at modne agurkerne. Den begynder at abortere frugterne mens de er ganske små. Først bliver de gule, men falder siden af. Du kan sikre dig at planten fortsætter sin agurkeproduktion ved at:

  • Vande og gøde planterne regelmæssigt, så de hele tiden vokser optimalt
  • Binde hovedskuddet op og knibe sideskuddene, så de højst skal gro to agurker
  • Huske at høste agurkerne, så planten kan koncentrere sig om de mange, der er på vej
  • Eventuelt fjerne nogle af de mange frugter, hvis du er i tvivl om din plante kan klare at modne de mange agurker
  • Tjekke om der er spindemider – og i så fald bekæmpe dem med rovmider, som du kan bestille i dit havecenter. Rovmiderne er naturens egne nyttedyr, og de vil kunne bringe et eventuelt angreb til ophør. Husk at læse brugsanvisningen, inden du går i gang

De første tomater rødmer
Har du bundet op og knebet tomatplanterne, vil du også kunne se de første klaser af tomater rødme. Måske har du plantet så tidligt, at de første allerede kan høstes, men ellers varer det nok ikke så længe. Tomaterne er også glade for varmen inde i drivhuset, men husk at lukke op for vinduer og dør, så insekterne kan komme ind og bestøve blomsterne.

Tjek for lus i chili og peber
Det varme år giver ekstra gode betingelser for lus. I drivhuset er det især peber og chili, som mange lus er meget tiltrukket af, så vær ekstra opmærksom her.

TIPS dyrker du i selvvandingskasser, så skal du ind imellem vande ovenpå jorden. Nogle af de gødningsstoffer, som du blander i vandingsvandet lægger sig nemlig på jordoverfladen, når vandet fordamper. Når du vander, får du returneret de vigtige næringsstoffer til planternes rødder.

 

 

 

 

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Klip græsplænerne lidt højere, så giver du græsset en større chance for at komme i vækst igen

# Kålsommerfuglene sværmer, så nu er det tid til at få dækket alle kålplanterne med fint net, så de ikke får lagt æg på undersiden af kålbladene

# Hække klippes i disse uger. Vær opmærksom på fugleredder med unger, som ikke vil bryde sig om at blive forstyrret. Husk at fjerne hækaffaldet efter du har klippet – har du dræbersnegle, vil de hurtigt finde ly under de friske blade

# Fortsæt med at knække nye sideskud af vinranken, så der bliver god plads til de flotte klaser af druer, som vokser sig store og saftige.

# Vil du tørre krydderurter til senere brug, så er en stille morgenstund det tidspunkt, hvor smagsstofferne er på deres højeste. Høst lige inden krydderurterne går i blomst – det er for de fleste typer her de har mest smag

# Hvis du nænner at klippe lavendler til buketter – også tørrede buketter, så er det også tiden til det nu

# Roserne blomstrer på livet løs og vi kan glædes over de mange smukke blomsterhoveder. Når de afblomstrer, så klip eller bræk blomsterbunden af – det vil fremme væksten af planten, som så kvitterer med flere blomster

# Klip buketter til din nabo, din veninde, din mand eller dine børn. Alle bliver så glade for en buket fra egen have

# Plant krukkerne til med nogle af de flotte stauder, der blomstrer så flot lige nu. Planterne kan du efterfølgende få masser af fornøjelse af, når de plantes ud i havens bede

# Vand alle nyplantede planter ugentligt og sørg især for planterne i drivhuset og i krukkerne – de tørrer hurtigere ud, end så meget andet