Plant forårets have til

Tid til haven

Havetips 19. sept. 2018

Af: Marianne Bachmann Andersen

Sensommeren byder på mange dejlige stunder i haven, som nu igen er frodig og grøn. Husker du tilbage på årets start i haven, så mindes du måske de allerførste blomster, der sprang ud i bedene – nemlig blomsterløgene. Først de gule erantis, så de hvide vintergækker, de flotte krokus og alle mulige narcisser. Lidt senere dukkede tulipanerne op, men blomstringen blev lidt kort, for varmen buldrede frem.

Ønsker du flere blomsterløg i din have, så er det nu, du skal lægge dem
Når man producerer nye løg til os forbrugere, så høstes markerne om sommeren. Løgene deles og sorteres i størrelser som efterfølgende lægges i salgsposer. De sidste uger har havecentrene haft travlt med at pakke forårets løg ud og gøre klar til salg. Det er nemlig sådan, at du skal lægge de løg, som du ønsker i din forårshave allerede nu.

Sådan gør du

  • Prydløg placeres i fuld sol.
  • Vintervåd jord bør undgås.
  • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten.
  • Jorden skal være porøs og jævn – gerne iblandet lidt spagnum.
  • Læggedybden afhænger af løgets størrelse. Læg eller plant løget i en dybde, der svarer til løgets højde tre gange. Et løg på 3 cm lægges ned i 9 cm.

Prøv noget nyt
Sortimentet er stort og bredt, så der er rig mulighed for at prøve nye løg af. Gartneren i dit havecenter står klar til at vejlede dig i, hvilke løg der passer i din haves forskellige bede. Måske ønsker du dig vibeæg eller kejserkroner? Du kan sikkert også let blive fristet af de flotte lilla og hvide prydallium, som der findes flere sorter af. Nogle danner meget store hoveder, mens andre først springer ud, når sommeren er på vej. Tulipaner er altid sikre vindere i haven. Desværre er de ikke altid så holdbare, så for at være sikker på tulipaner i haven, er det en god idé at lægge nye løg hvert år.

PS Måske kunne du fristes til at plante en krukke til? Så er det også nu og frem til november, du kan gøre det. Løgene kan lægges i flere lag, så du forlænger krukkens blomstringstid.

De smukke prydgræsser

Der er noget helt specielt ved sensommerens lys og dufte. Klare nætter giver tåge om morgenen – jordens varme møder nattehimlens kulde. Havens planter dækkes af morgendug, men bliver snart varmet op af lune vinde og dejlig solskin. Lige nu står prydgræsserne og brillerer med smukke bladaks og blomster på lange bløde aks.

Mange at vælge imellem
Er du interesseret i at lære nogle af de mange prydgræsser nærmere at kende, så er det lige nu, du kan se et stort og bredt sortiment af dem i dit lokale havecenter. Her vil du bl.a. kunne se flere sorter af elefantgræs, staudehirse, lampepudsergræs, pibegræs, star, rørhvene og blåaks. Der findes lave tuedannende græsser til forgrunden af bedet eller som bunddækkende planter under træer og buske, og der er selvfølgelig også store oprette og majestætisk udseende prydgræsser, der virker som ”show-stopper” i et hvert haveanlæg.

Vidste du at…

  • En af de tidligste græsser om foråret er rørhvene?
  • Elefantgræsser findes i sorter, der kun bliver 1 m høj, men også i sorter, der bliver 2 – 3 m høje?
  • Prydgræsser er nogle af de letteste planter i haven? De skal blot klippes ned én gang om året – derefter klarer de helt sig selv.
  • Kombinationen af stauder og prydgræsser er oplagt. Stauder, der blomstrer i sensommeren får fint selskab, når de er plantet sammen med prydgræsser. Eksempelvis sankthansurt, hjortetrøst og pileurt.
  • Du kan også plante prydgræsser i krukker? Husk at plante i en god krukkemuld, så vil du have glæde af dine krukker i op til tre år, inden de skal plantes om eller ud i et bed.

 

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Hvis du allerede nu ved, hvor næste års kartoffelbed skal være, så læg en dejlig kompost oven på jorden. Planterne kvitterer for den næringsrige jord, når de skal i gang til næste år

# Senest midt i september skal de bladstedsegrønne planter som laurbærkirsebær, kristtorn og buksbom beskæres, så de nye skud kan nå at modne af inden vinter

# Beskæring af planter i gruppen af ”blødere” (bl.a. birk, ahorn, japanske kirsebær, valnød, nektarin, abrikos og kirsebær) skal ske her i sensommeren

# Græsset gror og gror. Plænerne har virkelig taget revanche for manglen på tilvækst sommeren over, så de skal i den grad passes med plæneklipperen. Ujævnheder lappes nemt ved at efterså, og dit havecenter har lige netop det, du mangler for igen af få en perfekt plæne

# Majs, bønner, spinat, rødbeder, gulerødder – der er mange lækre afgrøder i køkkenhaven, som kan bidrage til hverdagens sunde retter og madpakker

# Paradisæblerne har endelig fået farve. Det er ikke alle sorter, der er modne, men tjek modenheden, hvis du vil lave paradisæblegelé. Det gør du lettest ved at skære frugten igennem og se om kernerne er blevet mørke

# Georginerne har endelig fået så meget grokraft, at der for alvor sættes mange blomster. Sommerens tørke har været hård ved planterne, men august måneds nedbør og sensommerens sommerlige temperaturer giver masser af blomster til vasen. Husk at klippe de visne blomster af – så fremmer du plantens evne til at danne nye

# Det bugner med solmodne tomater i drivhuset, og den kraftige top kan være svær at holde styr på, for planterne er endnu ikke færdige med at danne nye blomstrende skud, der også nok skal give nye tomater længe endnu. Du kan sagtens fryse overskuddet ned, hvis det er svært at nå at få spist det hele

# Hvidløg må meget gerne komme i jorden nu. Hvis de allerede nu når at vokse godt til, så vil løget dele sig og give flotte fed til næste sommer

# Æblerne falder fra træerne, så nu skal du være hurtig for at redde de tidligt modne sorter, inden de rådner. Heldigvis er der mange fugle, som nyder godt af den nedfaldne frugt, men hvepsene er også glade for de rådne frugter, så derfor bør du samle dem sammen og smide i hønsegården eller på komposten