Kreativt efterår og hækplanter

Tid til haven

Havetips uge 41

Af: Marianne Bachmann Andersen

Skal du plante hæk i efterårsferien?
Vi er benådet med særdeles venligt efterårsvejr, og en tur i haven er kun en dejlig beskæftigelse. Udover ukrudtslugning, prydløglægning og høst af grøntsager fra køkkenhaven, så er det blevet plantevejr. Vi lever i et rigtigt hække-land, hvor vi både kan finde på at plante hække inde i haven og selvfølgelig rundt om vores grund. Hække kan nemlig dele haven op i forskellige rum, danne en god baggrund for eks. staudebedets blomster, og så er skærmeffekten uovertruffen. Når behovet for ny hæk opstår, så bør du lige løbe disse punkter igennem:

Mål arealet op

Til beregning af antallet af hækplanter er det nødvendigt at vide, hvor lang din nye hæk skal være.

Hvilken hæk?

Skal det være en stramt klippet hæk, en uklippet lidt vildere hæk eller en vintergrøn hæk?

Rens jorden

Jorden må ikke være fyldt med planter og planterødder. Det er praktisk at fjerne større sten, og så skal ukrudt og græs fjernes 40 – 50 cm på hver side af jorden.

Forarbejd jorden

Nye planter etablerer sig bedst i porøs og gennemgravet jord. Oplever du at jorden, som du skal plante i er stenhård og ubekvem, så skal du søge rådgivning i dit havecenter og få hjælp til jordforbedring.

Turen til dit havecenter

Det er her, du kan se udvalget af de forskellige hække. Du får god rådgivning, så du lykkes med at få plantet din nye hæk, når du taler med fagfolk.

Plantetidspunkt

Barrodede planter skal plantes om efteråret eller foråret. Hækplanter i potter eller med klump kan stort set plantes hele året.

Sidste klargøring

Sørg for at de barrodede planters rødder er fugtige frem til plantningen. Spænd en snor ud, så du ved, hvor hækken skal plantes. Da det er lidt upraktisk at plante oven i en snor, kan du evt. markere linjen. Det kan gøres med spidsen af et hakkejern eller en pind, som trækkes henad jorden. Andre benytter sig af at flytte snoren 50 cm til den ene side, hvorefter man så planter i en lige linje med samme afstand.

Plantningen

ALLE rødder skal ned i plantehullet eller planterenden. Spred rødderne godt ud, og har du problemer med at få plads til dem, så skal du grave mere jord væk. Plantehøjden skal være den sammen, som den planterne voksede i, da den stod i planteskolens mark. Fyld jord omkring planterne og træd jorden godt til.

Vanding

Det er vigtigt at vande, selv om jorden er fugtig. Vandet får jorden til at skabe en god kontakt til de rødder, som skal i gang med at vokse. Grundvanding med 20 – 30 l vand pr. løbende meter hæk.

Flis

For at undgå ukrudt i at invadere en nyplantet hæk, vælger mange at dække jorden af med et lag flis. Flis er mange ting, og vi anbefaler, at du kun anvender barkflis, som ikke indeholder skadelige syreforbindelser. Læg 10 – 15 cm barkflis på og gød med ekstra kvælstofholdig gødning til foråret, for barkflisen ”stjæler” næringen fra din hæk. Barkflis holder ca. 4 år.

 

Kreativ efterårsferie 

Det er blevet meget mørkt både morgen og aften, men dagens længde er alligevel på 11 timer, så der er rig mulighed for at bruge lidt tid på en tur i haven, på stranden eller i skoven. Skolernes efterårsferie står for døren og mange benytter sig af at lave et afbræk fra hverdagen og tilbringe efterårsferien sammen med familien i et sommerhus. Man kan også blive hjemme og give haven en overhaling med indlagte ekskursioner til flotte danske destinationer med madpakken i rygsækken og en pose til at samle lidt af naturen ind.

Græskarskæring

De store flotte græskar skal selvfølgelig udhules og dekoreres. En fin beskæftigelse for både store, mellemstore og mindre børn. Den elektronisk skærm kan lægges i skuffen og det gælder om at bruge lige så meget tid, man lyster på at skære og skrabe græskarsindmad ud. Rens gerne nogle af kernerne, som du kan bage i ovnen med lidt salt.

Dekorationer med naturen
Find limpistolen frem og lav små landskaber med koglemænd og -damer i moslandskaber med fabeldyr af kastanjer og agern. Der er masser af nedfaldne nødder og kastanjer; og på stranden kan man samle muslingeskaller og tang.

Efterårets løv

Høstfarver er så småt ved at indtræffe på mange af vores planter. Der er stor forskel på form og farve, så saml en hel masse forskellige sammen og lad dem tørre. Nu kan de bruges til at binde en krans, presses til at lave lykønskningskort eller bordkort. Du kan også prøve at tegne på dem – her er Posca-tusser nok de bedste.

 

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Rens fuglekasserne. Ungerne er for længst fløjet fra reden, og du kan klargøre havens fuglekasser til de fugle, som ønsker at bruge dem til overvintring

# Mærk dine dahliaplanter op med etiketter eller garn i farver, der passer til blomsten. Du skal hæfte din mærkning på ved basis af planterne, så de ikke forsvinder, hvis frosten får planterne til at klappe sammen

# Når de næste ugers lune og sommerlige vejr er ovre, så skal du så småt begynde at redde de sarte planter, så de ikke får frostskader. Årstiden byder nok snart på enkelte nætter med så lave temperaturer, at de tropiske planter skal under dække eller helt ind i dit orangeri, drivhus eller dagligstue

# Når aspargestoppene skifter til efterårets løvfarve, så kan du godt klippe toppen af ved basis af planterne

# Nedfalden frugt rådner hurtigt, så hvis du skal have glæde af at lave æblemost, så skal æblerne samles og anvendes indenfor få dage

# Læg net over havedammen, så nedfaldne blade lettere kan samles sammen

# Høst de næsten modne tomater og lad dem eftermodne i vindueskarmen. Hvis du nænner det, så fjern alle dine sommerafgrøder i drivhuset, så gråskimlen ikke tager overhånd

# Fik du ikke klippet udløberne fra jordbærplanterne af, så kan du sagtens nå det endnu. Afslut med at fordele lidt god kompost mellem rækkerne – det kvitterer planterne for til foråret

# Få styr på havens ukrudt her i efteråret. Vejret har byttet om på årstiderne, så lige nu spirer ukrudtet som om det var forår!

# Du kan sagtens rydde op i staudebedet og fjerne triste afblomstrede toppe, men behold gerne nogle af de fine frøstande, som fuglene elsker at pille i vinteren over. De er ofte ret dekorative og kan måske bruges til årstidens mange fine kranse og dekorationer?