Vintersysler i den mørke tid

Tid til haven

Havetips uge 49

Af: Marianne Bachmann Andersen

Vintersysler i den mørke tid
Når det er tørvejr og solen titter frem, er det dejligt med en tur rundt i haven. Årstiden byder på en masse flotte grenstrukturer, og man fornemmer at mange af planterne står på spring for at give foråret et ordentligt velkommen. På turen rundt i haven er det godt at have en lille kurv og saks med, for der kan nemt klippes lidt plantemateriale eller samles lidt kogler til den kommende juls mange fine dekorationer. Her er de stedsegrønne planter gode at ”plyndre” lidt skud fra. Det kan være tuja, cypres, hønsebenstræ, blød ene, laurbærkirsebær, buksbom og kristtorn. I nogle haver gror mistelten på æbletræer, og det er jo ligeledes en højaktuel plante. Går du og sukker efter nogle planter, som du mangler i haven, så kan du sagtens stadig plante, hvad du har lyst til – inden jorden fryser til.

Det lader nemlig til, at vi skal igennem en længere kold vinterperiode – hvis altså DMI rammer rigtigt i deres prognose. Tøv derfor ikke med at få plantet i tide!

Et andet gøremål er at beskære vinrankerne i drivhuset. Vin på friland kan med fordel vente til marts, men vinens saftstrømning i drivhuset starter meget tidligt, så her skal du helst nå det inden årets udgang.

                                              Næste års knopper er klar til at lave nye skud med drueklaser

Sådan gør du:

 • Beskær aldrig, hvis det er frostvejr inde i drivhuset!
 • Hovedgrenen eller grenene reduceres i længden, så årets tilvækst er ½ – 1 m lang
 • Sideskuddene klippes tilbage, så der kun er 1 – 3 knopper tilbage
 • Hvis skuddene sidder tættere end 10 cm mellem hinanden, så skal de fjernes helt
 • Ryd alle afklippede stykker og visne blade ud af drivhuset
 • Vand evt. din vinplante, hvis jorden er meget tør
 • Tjek også vinstokken for skjoldlus – de kan evt. børstes af (husk at lægge plast eller klæde under, så skadedyrene også kommer ud af huset)

Når den nyslebne saks nu er fundet frem, så kan du også med fordel beskære blåregn.

Beskæring af blåregn
Den smukke slyngplante vokser med et virvar af små tynde slyngende grene, som godt kan gøre det lidt uoverskueligt at forme til et fint ”skelet” af vandrette eller vifteformede grene. Når grundformen af din plante er defineret, så kan du med fordel klippe alle sidegrenene af, så der kun er ca. 10 – 15 cm tilbage. Knopperne vil så til næste år sætte de smukkeste blomster fra maj måned. På billedet kan du se, at der kun er korte sideskud tilbage på de kraftige hovedgrene.

Hvis du IKKE beskærer blåregn, så kan det mindske mængden af blomster.

Dæk de sarte planter

Alt tyder på, at vi skal have de lune trøjer, handsker, huer og halstørklæder fundet frem af gemmerne i den kommende vinter. Hvordan skal planterne mon klare sig i den bidende kulde?

Hårdføre planter
Størsteparten af havens planter er hårdføre og klarer sig fint gennem en hård og kold vinter. De løvfældende træer og buske står med nøgne grene og er helt i dvale, så der ses sjældent vinterskader på dem. Bøgehækkens mange brune blade sidder godt fast, og skulle de falde af i kulden, så gør det heller ikke noget – bøg er meget hårdfør. Rosernes lange grene skal endelig blive på, for selvom frosten udtørrer dem, så vil der oftest komme nye friske skud fra basis – det er derfor, du skal plante dine roser, så podestedet er UNDER jorden. De fleste stauder er allerede visnet ned, og dem som har vintergrønne blade kan da godt få lidt svideskader, men så kommer der friske blade til foråret. I frugthaven skal buske og træer også nok klare sig.

Disse planter kan tage skade i en hård vinter
De bladstedsegrønne planter, som mahonie, aucuba, skimmia, pieris, kalmia, hebe og laurbærkirsebær risikerer at få udtørringsskader, hvis det både er koldt og blæser på samme tid. Den tørre kolde vind trækker simpelthen væsken ud af bladene, som senere på foråret bliver helt brune og visne. Det er sjældent at hele planten dør, men der bliver behov for en kraftig beskæring.

Overvintrede blomsterknopper på almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla er desværre også ofte udsat for ødelæggelse, hvis vinteren er hård.

Alle planter i krukker eller beholdere er ekstra udsatte, for vandet i rodklumpen udvider sig og frostsprængninger i rødderne er ikke ualmindelige.

Det kan du gøre

 • Dæk hortensia med granris
 • Flyt krukkerne ind nær husmuren og isoler selve krukken med boblefolie eller andet isolerende materiale
 • Har du større eksemplarer af bladstedsegrønne, er de svære at beskytte, men alt kan jo lade sig gøre, hvis det gælder om at redde planter fra frostskader. Brug fiberdug og sækkelærred eller stil vintermåtter op omkring som barriere. Dæk ALDRIG med plastik, for planten skal kunne få luft
 • Vinterbeskyttede planter er et godt skjulested for mus, så husk at sætte fælder op og tøm dem, hvis det bliver nødvendigt

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Havesæsonen lakker mod enden, og nu kan redskaber samles og rengøres, slibes og smøres, så de er klar til næste sæson

# I stuen higer de blomstrende potteplanterne efter lys. HUSK at få rengjort ruderne, så der ikke er helt mørkt. Flyt eventuelt planterne hen, hvor der er mere lys. Mange af de grønne stueplanter klarer mørket meget bedre

# Lad blot jorden i køkkenhaven være indtil foråret kommer – jorden behøver ikke blive vintergravet, og har du fyldt blade på jorden, så skal de jo lige formuldes først

# I modsætning til sidste efterårs store nedbørsmængder, så er dette års nedbør mere moderat. Bor du i egne, hvor det næsten ikke har regnet, så skal du sikre dig at der er fugtigt nok i dine rododendronbede inden du frostsikrer udendørshanen

# Det er STORE GAVETID og hvorfor ikke give haverelaterede julegaver? Det kan være en god bog, fine havehandsker, en ny beskæresaks eller et gavekort til det lokale havecenter

# Nogle juleblomster tåler kølig rumtemperatur (eks. alpevioler), mens andre helst vil stå varmt (julestjerner). Få gode råd i dit havecenter, så juleblomsterne også holder julen over

# Mos er eminent til at dække pottejorden med juleroser og små stedsegrønne planter. Du kan købe mos, men måske er der mos på et skyggefuldt sted i din egen have?

# Byd børnene med på en tur i skoven eller i haven, hvor der samles blade, kogler, frugter fra agern, kastanjer, nåle fra fyr og blomsterstande fra stauderne og de visne sommerblomster. En limpistol, bindetråd, ståltråd og ler er gode ingredienser, når der skal kreeres dekorationer, til og fra kort, julekort eller navnekort til julebordet