Gå (lidt) i haven i juleferien

Havetips uge 51

Af: Marianne Bachmann Andersen

Ingen vejrdramaer i sigte   
Vi elsker at tale om vejret, og trods forventninger om en hvid jul (når 90% af landet d. 24. december er dækket med min. ½ cm sne), så ser prognosen rigtig skidt ud for i år. Faktisk har vi kun haft hvid jul ni gange siden 1900 (1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010).

Der er derfor god grund til at trække i det varme overtøj og komme ud i den friske luft, når juleferien rammer os. Så vil der være flere lyse stunder at gøre godt med – årets korteste dag er nemlig fredag d. 21. december.

Vintersolhverv
Solen skifter retning i år d. 21. december kl. 23.23, hvor det er vintersolhverv. Dagens længde er lidt mere end 7 timer, og vi går herefter mod lysere tider. Når solen igen skifter i juni måned, så er årets længste dag i Skagen 18 t og 6 min.

Der er både store og mindre haveopgaver, som du nemt kan tage hul på i feriedagene, og lidt fysisk arbejde har en positiv virkning på de ekstra julekalorier.

RIV BLADE SAMMEN
Vi er mange, der har bøgehække i haven, og de er lidt forpjuskede i år. Bladene blæser af, og det skyldes højst sandsynligt, at planterne i den forgangne tørre sommer havde det ekstra svært. Bladene må meget gerne dække stauderne, roserne og buske, men blæser de ud på plænen, så er det om at få dem revet sammen, så græsset får lys og luft.

Det gælder også for de blade, som blæser ud fra bedene – de skal væk fra græsset.

PLANT HÆK – OG ANDRE PLANTER
Din gartner anbefaler, at du IKKE beskærer havens planter i frostvejr, men er det ikke mere frostvejr, end du kan grave i din have, så kan du ALTID plante i frostvejr. Er du heldig at få et træ eller busk i julegave, så kan du nemt nå at plante i juleferien.

RYD OP I KØKKENHAVEN
Når køkkenhaven bugner af grønkål, rodfrugter og porrer, så er det blot ekstra bonus til middagsbordet. Disse grøntsager kan sagtens blive stående i haven, men visne rækker med bønner, ærter og majs kan du med fordel rykke op og smide på komposten. Skulle der være ukrudt i køkkenhaven, skal det jo bare samme vej. Undlad at grave jorden – den har bedre af at ligge stille til det bliver forår.

Hvornår er det nu jeg skal beskære klematis?

Det er hyggeligt at gå i haven og beskære planterne, så de er helt klar til en ny og dejlig havesæson. Det er langt fra alle planter, som skal beskæres – de vokser helt naturligt og kun hvis det er formålstjenligt at fjerne et par grene, så kan man gøre det.

Her i vintermånederne er det rart at gøre noget af det, som du i det travle forår nemt kan være foruden. Du kan f.eks. sagtens beskære klematis – altså de typer af klematis, som endnu ikke har nået at danne blomst.

Sådan finder du ud af, hvilken gruppe dine klematis hører til:

Der findes sorter af klematis med store og små blomster. Beskæringen inddeles i tre beskæringsgrupper – afhængigt af, hvornår sorten blomstrer:

 BlomstringstidBeskæringstid 
Småblomstrede klematisApril – majBESKÆRINGSGRUPPE 1 Juni – juli måned. Klip tilbage til 1 – 1,5 m højde. Beskæres hvert 2. – 3. år.
Storblomstrede klematisMaj – juniBESKÆRINGSGRUPPE 2 Juni – juli måned. Klip tilbage til 1 – 1,5 m højde. Beskæres hvert 2. – 3. år.
Storblomstrede klematis
Småblomstrede klematis
Juni – oktober Juli – oktober BESKÆRINGSGRUPPE 3 Januar – marts. Klip tilbage til 20 cm over jordens overflade.

Sådan gør du

  • Beskær aldrig, hvis det er frostvejr!
  • Løsn planten fra opbindingen – husk at fjerne snore og hæftninger, så det ikke kommer med på komposten
  • Klip toppen ned og bind evt. de nu meget korte skud ind til dit stativ, pergola eller hvor du har din klematis til at vokse
  • HUSK at vande og gøde godt til foråret – så vil planten kvittere med et væld af flotte blomster
  • Hvis du ikke tager hensyn til blomstringstidspunktet, så vil en vinterbeskæring resultere i top helt uden blomster


FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Glæd dig over fuglene i haven – husk at fortsætte med at fodre, hvis du først er begyndt. Vand er vigtig – især når det er frostvejr

# Behold nettet på træet i dagene op til jul, for de sammenfoldede grene mindsker fordampningen. Vent med at hente juletræet ind til i sidste øjeblik, så holder det i flere dage

# Når træet har bragt familien trygt gennem julen, så klip grenene af og dæk roser, hortensia og andre lidt sarte planter i haven. Grangrenene skaber lidt læ for udtørrende vinde

# Krokus er på vej op i forårsbedet, og hvis du nænner det, så kan du forsigtigt grave løgene op til drivning

# Vårguld, birkegrene, kirsebærkornel og troldnød kan godt drives frem til blomst, hvis du ønsker lidt forårsstemning i stuen

# Har du ikke allerede beskåret drivhusets vinranke, så skal du skynde dig at gøre det inden nytår – derefter stiger saften i planten, og den risikerer at ”bløde”

# Mangler du stedsegrønne planter i haven? Benyt dig af årstidens dekorative krukker med gran, fyr og cypres. Læg en lyskæde over og nyd planteudstillingen i den mørke tid. Når du bliver træt af at se på dem, så planter du dem blot ud i haven

# De smukke hvide juleroser er meget populære, og det er let lave en fin dekoration til julebordet. Dæk jorden omkring planten med mos og små kogler. Når julen er ovre, planter du julerosen ud i haven, hvor den år efter år blomstrer fint og flot