Uge 37

Tid til haven

Havetips uge 37

Af: Marianne Bachmann Andersen

Dit havecenter hjælper klimaet       

Når din gartner hver dag går på arbejde, så kan det godt opleves lidt som et kald. Gennem dagen vejledes kunderne i at få mest mulig haveglæde, og når der er en stille stund for kunder, så klargøres planterne til salg. Det store og brede udvalg af planter, der både står under tag, udenfor og inde i drivhuse skal dagligt tilses med vand og gødes jævnligt. Planterne skal nemlig være klar til deres sidste rejse i potte eller jordklump – hjem i din haves jord eller i en krukke.

Når man er en del af den grønne branche, gør man hver dag en forskel. Dagligt rådgives kunderne til at plante planter, der gør både haven, haveejeren og dyrene godt.
Gartneren er fagligt uddannet og har ofte mange års erfaring. Han/hun ved om planterne kan stå i sol, halvskygge eller skygge. Jordens beskaffenhed er også noget, som gartneren ved en masse om. Er jorden sandholdig, så vil roserne ikke trives så godt, og er jorden for lerholdig, vil blåpuder og andre stenbedsplanter få det svært. Alt sammen skal være til nytte og gavn for haveejere, så vi får endnu mere glæde og lyst til at plante.

Når Naturfredningsforeningen går med i et projekt om at plante folkeskove, så har de meldt sig på banen som hjælpere af klimaet. Alle der kan give en hjælpende hånd med at øge mængden af natur og træer på kloden gør en forskel – det gør du også, når du tager i havecentret eller på planteskolen og lader dig inspirere, samt få gode råd til at forbedre vores natur og dermed klimaet.

HUSK at efteråret er et godt tidspunkt at plante på, og med den store mængde nedbør i det meste af landet, så er jorden godt og vel fugtig nok til at starte nye planter op.

Tid til hvidløg        
Det er ikke svært at få succes med at dyrke egne hvidløg, når blot du følger et par enkle råd:

  1. Læg yngleløg (fed af hvidløg) i efteråret (4 – 6 uger inden den første frost), så de efter en kuldeperiode kan nå at dele sig til nye hvidløg
  2. Løgene skal lægges, hvor der er mest mulig sol
  3. Brug yngleløg fra dit havecenter – dem fra butikkerne er ofte behandlet med spirehæmmende kemi, så de spirer ikke så hurtigt
  4. Lav rækker i porøs køkkenhavejord eller i højbedet. Der skal være 25-50 cm mellem hver række og afstanden mellem feddene i rækken skal være ca. 10 cm
  5. Læg yngleløgene i 5-7 cm dybde og dæk til med jord (min. 4 cm over toppen)
  6. Næste sommer, når toppen visner ned, kan du høste dine egne dyrkede hvidløg

I krukker
Du kan sagtens lægge yngleløg i en krukke. Fordel dem så der er ca. 10 cm mellem hver, og lad blot krukken stå vinteren over. Hvis du vil bruge krukken til noget andet til foråret, så grav potteklumpen ned i din have. Har du et uopvarmet drivhus, kan du med fordel sætte dem der – de skal blot bruge en kuldeperiode for at danne løg.

I drivhuset
Har du ledig plads i drivhusets bund, så læg også hvidløg her. Vinteren igennem kan du nyde godt af de grønne toppe, der smager dejligt som grønt drys i salaten eller på æggemaden. Husk at vande jævnligt vinteren igennem.

To typer hvidløg
Blødnakkehvidløg danner en krans af store fed i løgets yderkreds og har mindre fed i dets indre. Stænglen er blød og kan flettes ved høst.

Hårdnakkehvidløg har store fed, der ligger i en enkelt krans rundt om en hård stængel. På denne stængel dannes topløg – ligesom etageløg gør. Den hårdnakkede hvidløg kan ikke flettes.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Gød jordbærplanterne. Når du har trimmet toppen og fjernet udløberne, så slut af med at tildele en god mængde kompost eller naturgødning. Det er her om efteråret at planterne danner nye rødder og danner blomsteranlæggene i hjerteskuddene – derfor skal de gødes nu

# Hasselnødder er der mange af i år. Har du ikke allerede nogle af de podede sorter, kan de stærkt anbefales, da de giver op mod 10 gange så mange nødder, som skovhaslerne

# Agapanthus eller skærmlilje er ved at være færdig med blomstringen og skal gødes. Tildel en god portion naturgødning til alle krukker

# Der vil stadig være masser af buketter i dahliabedet, men du skal løbende rense planterne for de halvvisne blomster, som det våde efterårsvejr desværre er årsag til. Klip dem af – så danner planten hurtigt nye skud med masser af blomster

# Sommerens roser er så småt på retræte, men har du løbende fjernet de visne blomster, vil planterne igen danne nye blomster resten af efteråret. Du skal ikke beskære planterne – blot fjerne de visne blomsterhoveder

# Hvornår er æblerne modne? Kan du dreje æblet, så det nemt slipper træet, så er det tid til at plukke. Mange æbler når at falde til jorden, inden de modner. Nedfaldne frugter er ofte skadede af svamp, orm eller spist af hvepse, men et godt tegn på, at frugterne på træerne er ved at være modne

# Lad dig inspirere til forårets blomsterflor – der er masser af blomsterløg til dit forårsbed, og de skal lægges her i efteråret. Du kan med fordel købe løgene nu, hvor udvalget er stort. Det er løg, som er i dvale, så du behøver ikke grave dem ned lige med det samme – bare i løbet af de næste måneder

# Har du plantet efterårsrabarber, så er det oplagt at trække nole af de friske stængler og lave kage, hvor både æbler og rabarber er ingredienser – det er to smage, som passer godt sammen

# De første figner er ved at modne. I modsætning til sidste års varme sommer, så er fignerne tilbage i deres vante gænge, hvor de modner i september. Nyd dem direkte fra busken/træet eller brug dem i madlavningen sammen med en god saltet skinke eller som dessert

# I køkkenhaven kan du fortsat finde dejlige grøntsager. Nu er rodfrugterne også blevet store nok, så grav lidt gulerødder, rødbeder, pastinak og selleri op og læg dem udskåret i et fad med lidt olie og friske krydderurter