Æblets uge

Fællesskab og familie går hånd i hånd, når du dyrker dine egne æbler. Kom til Æbleuge d. 7. – 13. oktober og få inspiration til mere frugt i haven.

Derfor skal du plante æbler i din have

Lyden og fornemmelsen af et modent æble der slipper navlesnoren til træet, når du nænsomt drejer det forsigtigt er ren zen. På få måneder er æblet blevet til på sit træ, og det nærmest uden din indblanding. Nu kan du nyde resultatet og dele oplevelsen med resten af familien. De yngste børn hjælper gerne til, når de friskplukkede æbler skal lægges i kurven, de lidt ældre børn kan nå æblerne på de nederste grene eller klatrer gerne op i træets krone for at fange frugterne, der sidder højt oppe.

Æblets uge i dit lokale havecenter

For fjerde år i træk sætter de danske havecentre fokus på æbletræer til haven. Det foregår i dagene fra d. 7. – 13. oktober. Det er et oplagt tidspunkt at tale om æbler, for efteråret er et oplagt tidspunkt til at plante nye frugttræer i haven. Det er også på dette tidspunkt at mange af æblesorterne er modne, så man kan smage sig frem til en favorit. Benyt derfor lejligheden til at komme på planteskolen eller i dit havecenter, så planen om nye æbler i haven kan blive en realitet allerede til næste år.

Pynter på CO­2 regnskabet

Alt hvad du dyrker selv pynter på CO­2 kontoen. Når du erstatter indkøbte æbler, der er transporteret med lastbiler til butikken med æbler fra egen have, så har du allerede bidraget. Æbletræets tilvækst binder CO­2 i veddet og igen har du, helt uden indsats, gjort dit for vores fælles klode. Når træet springer ud med alle sine blomster i foråret, så er der igen point at hente. Æbleblomster tiltrækker insekter – især bier, og de trænger i den grad til opbakning, for bestanden af bier er stærkt nedadgående. Bierne flytter pollen fra træ til træ, så uden bierne ville du faktisk slet ingen frugt få (og der var ingen grund til at plante træerne). Vær opmærksom på, at æbler kræver en bestøversort for at få frugter. Ofte løses det når naboen har et træ på den anden side af hækken, men skulle du have problemer med bestøvning, så skal du kontakte din gartner og finde en ”makker” til dit træ.

Nemt at få succes

Æbletræer passer næsten helt sig selv. Du kan vælge en grundstamme, der mindsker kronens tilvækst – så bliver beskæringen minimal og du kan nå de fleste frugter. Du kan også vælge et træ podet på en grundstamme som er meget kraftig. Så bliver træet til et stort flot klatretræ med masser af frugter, som du kan dele med havens fugle. Mange haver er beriget med store gamle æbletræer, og ofte får frugten lov til at falde til jorden og rådne. Æbletræer kan blive meget gamle, men af og til vil fornyelse være oplagt, for de mange nye æblesorter giver ekstra lyst til at anvende al den frugt, som en have kan bidrage med.