Havetips uge 41

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Efterårets traditioner           

Haloween og julepynt vil snart pryde butiksvinduer og salgsopstillinger, og måske har du det lidt ligesom græskarret på billedet? Nogle elsker bare at hade traditionerne, hvor vi igen skal til at fedtes ind i græskarrets fedtede indmad og være overordentligt nervøse for, at de små poder jager den spidse skarpe kniv ind i hånden eller armen.

Heldigvis elsker de fleste at gøre det samme år efter år – bruge traditionerne som fast holdepunkt i årshjulet og se hvilke nye kreationer, der kommer ud af snittearbejdet, nu barnet er blevet et år ældre. De børn, som har skåret disse to græskarhoveder har helt sikkert haft en fantastisk oplevelse, og billedet fik meget opmærksomhed, da jeg postede det på de sociale medier sidste efterår.

Nu skal vi så til det igen. Hvordan skal årets græskarhoved se ud? Venligt eller vredt? Og hvorfor er det nu lige, at vi skærer i disse tunge orange græskar?

Hvorfor fejrer vi Haloween?
Haloween er en forkortelse af ”All Hallows’ Eve” som henviser til allehelgensaften, der fejres før allehelgenssøndag, som i den danske folkekirke hvert år falder den første søndag i november. Folketroen mener, at allehelgensaften er den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter vanærer og håner de helgener, der festligholdes den efterfølgende allehelgenssøndag. Haloween er nært tilknyttet allehelgensaften og fejres altid d. 31. oktober.

Undgå madspild

Haloween græskar er spiselige og du kan få glæde af de mange græskarkerner, som du fjerner fra hovederne ved at riste dem. Først skal de trevlede kerner renses. Én metode er, at hælde lunkent vand i en balje og så gnide kernerne rene én efter en. De rene kerner lægges på en bageplade, hvor de dryppes med olivenolie og strøs med lidt salt. Bages ved ca. 180 grader til de er sprøde og gyldne.

Haverne fik kuldebank    
Den første weekend i oktober bød på så langvarig nattefrost, at de sarte planter, der ikke var blevet beskyttet, fik et ordentligt lag kuldebank. Georginerne viste syn for sagen, for deres store frodige og vandfyldte stængler, blade og blomsterknopper punkterede i kulden. Nu står de helt mørke tilbage og alle cellerne i blade og stængler er sprængt, og planterne står ikke til at redde.

Vent med at grave knoldene op

Det er ca. 1 måned for tidligt at begynde at grave knoldene op til vinteropbevaring, så jeg vil anbefale, at du blot lader planterne stå. Vejret ændrer sig til en mildere version, så processen er bremset op. Alligevel skal du holde nøje øje med, hvordan planterne udvikler sig. Lige nu står de ret op med hængende toppe, men begynder der at gå skimmelsvamp i planterne, så de kraftige stængler rådner, så skal du i gang med graveredskaber og overvintringskasser.

Klipper du toppen af, og det vil mange måske anbefale, så har jeg erfaring med, at de hule stængler har direkte adgang til knoldene, så når de fyldes med regnvand – med øget risiko for at knoldene rådner.

Middelhavsplanterne er svedne

Fik du ikke beskyttet citrusfrugterne, laurbærplanten og oliventræet, så har de måske fået lidt skade på bladene. De kraftige blade er lidt langsomme om at reagere, så skaden ser du måske først om nogle uger. Planterne dør sjældent af dette, men du vil måske opleve ekstra stort bladfald.

Stod planterne inde i et uopvarmet drivhus, som bægerranken på billedet, så er der nok ikke sket skade overhovedet – de lave temperaturer nåede nemlig ikke ind bag glassets beskyttende kappe.

Hvad skal du gøre?

Det er altid svært at rådgive om, hvad det rigtige er. Pakker du planterne ind i beskyttende bobleplastik, så kan de ikke ånde og vil rådne. Sætter du dem ind på det kølige gæsteværelse, så er der ikke lys nok, og bladene falder af. En mørk kælder er bestemt heller ikke godt for de sarte middelhavsplanter, så lige nu vil det bedste nok være at følge med i vejrudsigten og placere planterne i drivhuset, udestuen eller langs husmuren, hvor nattefrosten sjældent forvolder de store skader.

Spørg i dit havecenter

Hvis du er i tvivl om, hvilke planter, der ikke tåler nattefrost, så spørg din gartner til råds.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Der er god mulighed for at shine krukkerne op foran indgangspartiet. Blomstrende krysantemum, alunrod, prydgræsser og lyng er blot nogle af mulighederne

# De første ”jule” inspirerede planter er også klar til dig. De populære cedertræer med de flotte grågrønne nåle og overhængende vækst er lækre i en kurv eller krukke

# De første visne blade falder fra løvtræerne. På plænen kan de blot køres over med plæneklipperen, så formulder de mellem græsstråene. Vil du ikke have dem i plænen, så sæt opsamler på maskinen og hæld bladene på komposten

# Kål, rodfrugter og porrer hører til årstidens retter, og har du været flittig, så er de klar til høst fra køkkenhaven

# Det er æbletid, og der skal samles, mostes, bages, tørres og spises. Det er her i oktober, at gemmeæblerne bliver klar til at komme ned fra træerne og i kasser

# Vindruer fra drivhuset modner forskelligt afhængig af sorten. Nogle sorter er først ved at være modne nu, så husk at få plukket ind af de selvgjorte druer, og har du (for) mange, så kan du med fordel lave gelé af dem

# Solens stråler er stadig magtfulde, så husk at sætte dig på bænken eller i havestolen og nyd årstidens lys – det er godt for både krop og sjæl

# Salget af blomsterløg til foråret er i fuld gang i dit havecenter, og det er stadig tid til at få lagt løg i haven. Afslut gerne løglægningen med at tilføre lidt naturgødning eller benmel til jorden

# Tomatplanterne tåler ikke frost, så oplever du, at tomaterne er blevet glasagtige, så kan du ikke anvende dem – høst, hvad der er tilbage og ryd op i drivhuset

# Hortensiablomsterne kan knækkes af og bruges som tørrede blomster. Tidspunktet er svært at beskrive, men det skal gøres inden blomsterne visner og først når de giver en svag raslen ved berøring