Havetips uge 43

Af: Marianne Bachmann Andersen

Vandmættet havejord           

Der er vist ingen tvivl om, at vi i sensommeren og begyndelsen af efteråret er blevet velsignet med rigelige mængder regn. Det mærker man hurtigt, når man færdes på plænen eller i køkkenhaven. Heldigvis trænger vandet stille, men sikkert ned i undergrunden eller løber ud i åer og søer, som trods den megen nedbør alligevel formår at optage meget af overskudsvandet.

Der er selvfølgelig regionale forskelle, men selv på de vestjyske magre og sandholdige jorde, står vandet blankt på markerne. De næste mange ugers (næsten) tørvejr giver igen havearbejdet gode betingelser.

Lige nu bør du ikke:

  • Slå græs – også selvom det er langt. Maskinen laver spor i plænen, og klipning af vådt græs er ikke lige sagen
  • Grave køkkenhaven. Det er i det hele taget ikke moderne. Køkkenhaven skal i stedet hvile og vente til foråret.

Men du kan sagtens:

  • Flytte nedfaldne blade fra plænen til køkkenhaven eller under frugtbuskene, hvor bladene hele vinteren igennem langsomt vil formulde og give næring til jorden. Græsset har godt af at komme frem i lyset – under bladene bliver græsset hurtigt gult
  • Stikke mælkebøtter og luge ukrudt
  • Rydde op, så redskaber ikke står forladte rundt omkring i haven
  • Gå i drivhuset og fjerne gråskimmelramte planter
  • Hæve krukker op, så overskydende vand kan løbe ud af dem
  • Få gode råd i dit havecenter

Vent med at:

  • Plante stauder, roser, hæk, frugttræer og frugtbuske, stedsegrønne planter og slyngende vækster – først når jorden ikke længere ”svupper”, når du graver, kan du igen plante
  • Køre med tung trillebør og maskiner på græsplænen

Sådan høster du hortensiablomster    
Når årets dage bliver så korte, at det kan være svært at nå i haven, så er det en stor fornøjelse at flytte haven tættere på hjemmet. Kranse af havens planter er utroligt populære, og de fleste kan lære at binde en krans.

Du kan enten selv konstruere en ring med grene, eller købe en færdigbundet ring, som du kan binde havens blomster, bær og grene omkring. Det er også rart at have en skarp kniv, saks, elefanttråd og bindetråd.

En af de meget anvendelige planter til at binde kranse er almindelig hortensia, der får de smukkeste blomsterhoveder, som holder længe, hvis de høstes på det rigtige tidspunkt. Det rigtige tidspunkt er, når hovederne endnu ikke er visne, men rasler let, når du klemmer dem. Lige nu er det lidt svært at få noget ”til at rasle”, men prøv dig frem og dan dine egne erfaringer.

Havens løvtræer er så småt i gang med at trække de grønne klorofylstoffer tilbage til grene og rødder, hvilket giver plads til de gyldne farver. Ikke alle planter får lige flotte klæder, men mange af bladene er sjove at arbejde med – både i kranse og til andre kreative gøremål som at lægge dem i en presse eller at tegne på dem med posca tusser.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Der har ikke været mange modne figner i år, men vinteren nærmer sig og lige nu står figentræerne med et større antal halvstore figner, som ikke når at modne. Fjern alle eller de fleste umodne figner, så træet kan nå at danne nye små frugter til sommeren 2020 (de er ærtestørrelse og sidder i enden af skuddene)

# Surbær skal høstes inden fuglene æder alle frugterne. Kog surbær sammen med æbler til saft eller marmelade – det er supersundt

# Nu er det også tid til at høste de C-vitaminholdige havtorn, men det er hårdt arbejde, for der er masser af torne på grenene

# Valnødderne skal samles sammen og tørres godt, så der ikke dannes mug og gråskimmel på de våde skaller – husk handsker, for der er masser af farvestof i de bløde skaller, som nødderne ligger i

# Det er også et godt kastanjeår, så er du så heldig at være ejer af et ægte kastanjetræ, så falder frugterne netop nu ud af de piggede frøkapsler. Har du ikke et træ, så kan du med fordel plante en podet sort af ægte kastanje – den giver hurtigt frugter

# Vandmættet jord bør du lade ligge og først begynde at arbejde med, når du igen kan stikke en spade i den uden at det ”svupper”

# Drivhuset kan med fordel tømmes for tomatplanter, overmodne vindruer, chili og visne basilikumplanter. Du behøver ikke vaske det ned før til foråret, men rens gerne tagrenderne, så regnvandet kan løbe af taget

# Står plænen under vand, så undlad at køre med tunge maskiner og fyldte trillebør. Du kan evt. prikke huller med en gravegreb – så dræner den hurtigere

# Pyntegræskar sammen med årstidens fine planter i krukker foran indgangspartiet er altid dejligt – saml evt. også nogle dekorative visne blade til bunden af krukkerne

# Det er snart jul, så ønsker du dig planter til din have, er det nu du kan se et stort udvalg i dit havecenter. Planter kan nemlig plantes hele året, når bare jorden ikke er frossen