Havetips uge 50

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Mon julen bliver hvid i år?  

Børn og barnlige sjæle må vente længe før der kommer sne nok til, at kælkene kan slæbes op ad bakken og turen ned med hujende hvin giver energi til endnu en tur.
Trods meldinger om køligere vejr, så er udsigterne til en hvid jul ikke gode. Måske ligger det stadig i din minder – da du var barn, så var julen da hvid. Det kan da også godt være, at du i løbet af det sidste århundrede har fejret hvid jul – DMI oplyser, at i årene 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010 var julen hvid. Hvornår det 10. år kommer, er ikke godt at vide, men 2019 kommer vist ikke på listen.

Rimfrosten pynter
Når haverne dækkes af hvid sne, så er de flotte. Gemt er al det visne. Grene, staudetoppe, blade og andet, der roder rundt omkring, er pludselig væk. Dækket af den rene hvide dyne, hvor kun fuglenes (og kattens) spor vidner om aktivitet, ligger haven helt i dvale.
Når nu sneen udebliver, så må vi nyde de frostklare morgener, hvor rimfrosten pynter havens planter.

Vidste du, at rimfrost ikke er små vanddråber, der fryser? Faktisk er det is, som dannes direkte fra gasform til fast form. Det er faktisk vanddamp der fryser. Snekrystaller dannes på samme måde, men snekrystaller dannes omkring støvpartikler eller på små frosne vanddråber i luften. Rim dannes på faste overflader nær jordoverfladen. Derfor er rim ofte at finde på græs, blade, bilruden og på træernes grene.

Sysler i årets sidste måned
Som haveentusiast, så kan man nemt finde noget at gøre, selvom året går på hæld. Har du en kreativ åre, så har du sikkert været i haven for at finde materiale til årstidens dekorationer og kranse. De fine stedsegrønne planter som tuja, cypres, gran, hønsebenstræ, blød ene og fyrrekvaster er altid anvendelige. Måske har du ikke selv planterne, men så er de at finde i små bundter ude i dit havecenter eller planteskole. Frøstande, kogler, hyben, grene med lav og mos fra plænen, der står i skygge – der er masser at komme efter på denne årstid.

Andre høster kål. Kålplanterne er eminente vinterafgrøder, og det er en fornøjelse at lave en fiberrig kålsalat, så de lidt fede retter nemmere passerer vores tarmsystem. Rodfrugter som rødbeder, selleri og jordskokker kan man stadig grave op, og har man husket at plante vinterporrer, så er der masser af smag og vitaminer at hente her.

Oprydning, plantning af blomsterløg og vedligeholdelse af redskaber er ligeledes vigtige og hyggelige arbejdsopgaver på denne årstid.

Vær god mod havens fugle 


Julen er hjerternes fest. Vi tænker på hinanden og ønsker at glæde både gamle og unge. Værtindebuketter, små venlige gaver som tak for året, som er gået, og de bløde pakker til selve juleaften. ”Fuglen og den fattige skal også være mæt” stammer egentlig fra en høstsang, men ikke desto mindre, er det stadig aktuelt at sørge for mad til fuglene. Markernes afgrøder er for længst høstet, mange af havens frøstande bidrager stadig til føde, men hvis du vil hjælpe Danmarks bestand af fugle, så skal du fodre. Husk at fortsætte fodringen resten af vinteren.

Brug foderautomater
Fuglefoderbrættet er altid hyggeligt at kigge på. Når de små mejser kommer og henter føde, og når finkerne sidder og æder direkte fra fadet. Ifølge Dyrenes Beskyttelse bør man undgå foderbrætter, da fuglene også skider der. Du er derfor med til at mindske sygdomsspredningen, hvis du i stedet anvender foderautomater.

Gode råd ved brug af foderautomater:

  • Brug foderautomater uden trug, så fuglene ikke bruger spisestedet som toilet
  • Fyld dem med én slags frø – så undgår du frøspild, når fugle sidder og sorterer frø fra
  • Hæng foderautomaten tæt på beplantning, som fuglene kan flyve ind i og søge ly, når de spiser

Når kageformene har udstukket julekager

Så er det oplagt at lave jule-fedtkager til fuglene. Det er lige så let, som at lave mejsekugler, og du kan finde anvendelse af det overskydende fedt, som julemaden byder på.

Svinefedt, oksefedt, lammefedt, kokosolie – alt der kan stivne kan bruges.

  1. Smelt fedtet og bland så solsikkefrø, havregryn, græskarkerner, nødder og lignende i
  2. Lad blandingen stå og stivne lidt
  3. Når blandingen er fastere, men stadig er til at røre i, så sørg for at fyldet er godt fordelt i fedtet
  4. Nu kan du fylde kageforme og små urtepotteskjulere op – husk at ”støbe” en snor ned i massen
  5. Sæt derefter dem i fryseren i en ½ time
  6. Nu slipper formene let, når du holder dem under rindende lunken vand
  7. Hæng dem ud i havens træer


FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Tulipanløg kan stadig lægges helt frem til jul. Fyld også nogle krukker – så er der flotte friske blomster, som du kan dekorere med til næste forår

# Husk at stille vand frem til havens fugle – varm vandet op, når det er frostvejr

# Efterse kasser med lagrede frugter og grøntsager. De rådne eksemplarer skal fjernes, så de ikke smitter de friske

# Luk vandet af ude, hvor det ikke er frostsikret. Tøm vandkander og spande, så de ikke ødelægges af frostsprængninger

# Sæt havemaskinerne i ly for vand og kulde. Rens evt. filtre og tap benzin og olie af. Send klingen til slibning, så den er klar til foråret

# Pynt op med julens dejlige blomster. Julestjerner, alpevioler, azalea, amaryllis og hyacinter

# Læg en hilsen og en krans på familiens gravsted. Kig forbi hos venner og familie med en lille julehilsen

# Tænd levende lys og hæng lyskæder på vintergrønne planter

# Pynt op med julens hårdføre planter foran indgangspartiet. Skimmia, juleroser, granner, små stedsegrønne. Pynt med mos, æbler og kogler