Havetips uge 18

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Gode råd til drivhuset

Livet går videre, sådan ender mange samtaler mellem mennesker, som mødes – med behørig afstand – for en lille snak over hækken eller når man eks. er ude og handle nye planter til drivhuset.

Forårets sundhedskrise er der mange meninger om, men mon ikke vigtigheden af at kunne leve og se planterne leve, er én af de gode ting, som krisen har ført med sig. Selvfølgelig skal livet leves videre – med omtanke, men også med forhåbning om en glæde over at kunne dyrke sine egne blomster, planter, hæk, frugt og grøntsager.

Vi står på kanten af maj måned, og rigtig mange har gjort klar til at plante tomater, peber, chili, auberginer, meloner og agurkeplanter ud i drivhuset. Nogle planter i drivhusets jord, mens andre planter i sække ovenpå selvvandingskasser. Man kan også plante i store krukker – det er der ingen regler for.

1. Vælg altid en god kvalitetsjord

2. Sørg for at jorden er vandet godt op

3. Tilfør en lille smule gødning hver gang du vander (også når du fylder vand i dine selvvandingskasser)

Alle nævnte grøntsagsplanter er varmekrævende. Drivhuset skal lukkes hver aften, men det er ligeledes vigtigt, at temperaturen ikke bliver så høj om dagen, at planterne koger.

4. Åbn vinduer og døren på dage, hvor solen skinner

5. Sørg for, at det altid er muligt for humlebierne at komme ind og bestøve planterne

Planterne gror hurtigt, hvis der både er varme, vand og gødning nok. De bliver meget høje og de danner sideskud. Tomatplanten bliver buskede og kan ikke lave flotte tomater, hvis alle sideskud får lov til at gro.

6. Bind snore eller hæng spiraler ned fra taget, så planterne ikke vælter og knækker

7. Fjern alle sideskud – eller bind et ekstra skud op, så du får to toppe (tomater)

8. Sideskud på agurkeplanterne kan godt blive ca. 20 – 25 cm lange, inden du kniber endeskuddet af

9. Chili, peber og aubergine skal ikke knibes og kræver sjældent opbinding, men vil gerne have en støttepind

Hold øje med planternes sundhed. Kommer der plamager og svampebelægning på bladene, så skal der luftes mere ud i drivhuset. Skadedyr kan også gå hen og blive lidt af en plage.

10. Lus dukker op i peber og chili og kan som regel spules væk med vand eller mases mellem et par fingre.

11. Spindemider går både på auberginer, agurker, tomater og melon – og er angrebet kraftigt, så går de også i peber og chili.

Spindemider kan bekæmpes med nyttedyr, og dem kan du bestille i dit havecenter og få sendt hjem til dig. De kommer med en udførlig vejledning, som det er vigtigt, at du følger. Rovmider æder spindemiderne, men rovmiderne skal også formere sig, og når du modtager det lille rør med miderne, så er der både voksne og nymfer med. Rovmider vil meget gerne bo, hvor luftfugtigheden er høj, så de første uger skal du sørge for at vande lidt på jorden, hvor planterne gror. En let overbrusning med vandbestøver på planternes blade er også en god metode.

Lug – plant – vand

Din indsats i haven her i foråret kan du få fuld valuta for resten af året – og de næste år. De mange solskinstimer har vækket mange nye små planter, og deriblandt er der også mange uønskede planter. Ukrudtet har gode betingelser i staudebedet, som endnu ikke er helt dækket med planter. Det er derfor en rigtig god idé at bruge nogle timer på at få luget de uønskede ukrudtsplanter ud. Noget kan nemt pilles op med fingrene, mens andet skal stikkes op (mælkebøtter, skvalderkål, tidsler). Alt, hvad du fjerner nu, slipper du for at jagte i de kommende måneder.

Nogle steder mangler der planter. Det kan være planter, som ikke har klaret tørken tilbage i 2018 eller planter, som er druknet i den lange våde vinter. Når du går bedene igennem, så find ud af, hvor der mangler planter og få så ”lukket bedet” med nye.

Når du planter stauder på denne årstid, så vil selv små potter nå at vokse kraftigt til og dække jorden hurtigt. Når jorden dækkes af stauden, så kan ukrudtet ikke gro videre. (I hvert fald ikke det ukrudt, som sår sig selv) Stauderne har nemlig evnen til at dække jorden med et tæt bladlag, så lyset ikke levner plads til nye spirer.

Der er stor interesse for at indrette helt nye bede her i foråret. Med udsigt til ferie i egen have, så er motivationen til at få ryddet op og få plantet nyt også høj. Det er absolut en god tid at få plantet nyt i, men det kræver også, at du husker at få vandet. De nyligt plantede planter har nemlig et begrænset rodnet, som de skal klare at holde vandbalancen oppe med. Derfor er der brug for hjælp.

God vandingstaktik Man skal ikke vande hver dag. Sjatvanding er pjatvanding. Når du vander nye planter i

haven, så vand dem ordentligt igennem. Brug en vandkande med 10 l og vand hele kandens indhold ud pr. busk eller træ, som du har plantet her i foråret. Vandet løber hen, hvor der er lavest, så oplever du, at vandet løber væk fra den nye plante, så dan en jordvold, så vandet trækker ned i jorden under planten.

TIPS Hvis du har en gammel spand, så kan du prikke små huller i den. Stil den ovenpå jorden, hvor planten er og fyld den med vand. Nu vil vandet langsomt sive ned til plantens rodnet uden at løbe væk.

Stauder, bunddækkeplanter og andre lidt mindre planter skal vandes med 20 – 30 l/m2. Vælger du at sætte en vippevander op, så vand i stille vejr og helst meget tidligt om morgenen eller aften, hvor fordampningen er mindst.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# De første asparges er klar til høst. Du kan også plante aspargesplanter nu – det tager nemlig op mod tre år, før du for alvor kan høste asparges. Smagen af nyhøstede selvgjorte asparges er en helt fantastisk oplevelse

# Nu regner det igen – derfor er det relevant at få gødet græsplænen, stauderne, frugtbuskene, rabarber, roserne, de stedsegrønne og surbundsplanterne. Regnen opløser gødningen, og de gavnlige næringsstoffer trænger ned til planternes rodnet

# I drivhuset har vinstokkens nye skud fart på. Tynd ud i antallet af nye skud, så bladmassen ikke bliver for stor, og så klaserne derved får mere lys til deres modning. Færre skud giver flottere og større frugter

# Nu blomstrer kirsebær og blommetræerne, og snart er det pærer- og æbletræernes tur. Sæt derfor fælder op i træerne. De vil hurtigt afsløre og hindre viklerlarver i at slå sig løs og lave orm i frugterne. Der er fælder til blommer, og der er andre fælder til æble/pæretræer

# Det bugner med lækre sommerblomster til krukkerne, og maj måneds nattefrost ser ikke ud til at blive et problem i år. Plant derfor trygt dine krukker til – udvalget er størst i dit lokale havecenter

# Bind slyng- og klatreroser op og ud. Det er på de vandrette skud, at de fleste blomster dannes

# Spis lidt af dine hosta. Lige nu brager hosta op af jorden med hårde cigarlignende skud. Dem kan du tynde lidt ud i ved at høste skuddene med en skarp kniv. Damp skuddene i en gryde og spis dem, som du vil spise asparges

# Lap huller i græsplænen. Når der er huller efter kraftig mos- eller ukrudtsvækst, så krat lidt i jordens overflade, drys frisk jord på og så nye græsfrø. Vand, hvis nedbøren udebliver

# Lad dig inspirere af de forårsblomstrende træer i dit nærområde. Hvis naboen har succes med at gro magnolie, prydkirsebær, blodblomme, bærmispel, prydpære, så kan du også

# Indret med nye lækre krukker, kurve, lanterner og flotte havemøbler på terrassen. Der er udsigt til en masse dejlige stunder, når vi kan mødes med venner og bekendte udenfor i den næste lange tid…