Havetips uge 20

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen


Spis din have

Øget fokus på naturen og de mange ekstra fritimer, som landets nedlukning har foræret os, giver mange gode artikler om, hvordan man kan spise planterne, som gror i skovbunden og langs vandet.
Som Jyske Lov skriver, så må man samle urter i naturen i en mængde der svarer til, hvad man kan bære i sin hat! Man må derfor ikke grave planterne op og flytte dem hjem i haven, men du må gerne høste blade og blomster.

Sådanne retningslinjer kan man jo også stille op i ens egen have – pluk gerne, men lad altid så meget stå tilbage, at man ikke kan se, at du har taget noget!

Du får her fem bud på havens planter, som du lige nu kan få stor fornøjelse af at bruge:

⦁ Lindeblade/elmeblade/birkeblade
Unge blade fra bøgen er ofte anvendt som et ekstra tilbehør i den grønne salat, men bladene fra lind, birk og elmetræer er ligeledes en god oplevelse. Der findes flere forskellige arter af de nævnte træer, og smagen er ikke ens, så gå på opdagelse og smag dig frem.

Frugten fra elm kan ristes på en pande og bruges som tilbehør til bl.a. fiskeretter. Elmetræer er grundet elmesygen ikke så udbredte, men skulle der være en enkelt plante hist og her, som ikke er bukket under, så husk at høste frugterne inden de skifter farve til rosa – som grønne er der en dejlig smag i dem.

⦁ Strudsvinge, Matteuccia struthiopteris
Ikke alle bregner er spiselige, men strudsvinges nye skud er en sand delikatesse og kan anvendes som grøntsag til både fisk og i vegetarretter.
Bregneskud skal koges i min. 10 min. Smagen er en mellemting mellem artiskok, jordskok og asparges. Pluk kun de unge skud under 15 cm, og undlad at høste alle skud fra planten.

⦁ Løvefod, Alchemilla
Unge blade og skud kan bruges i supper, til gryderetter og i te. Blomsterne er også spiselige og kan evt. friteres i en dej af hvedemel og maizena.

100 g hvedemel
50 g maizena
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1 æg
1 dl vand

De tørre ingredienser blandes godt sammen og når æg og vand er tilsat, så skal dejen være jævn og uden klumper. Lad den hvile i 1 times tid og dyp så blomster i dejen, hvorefter de kommes i varm fritureolie.

  1. Skovmærkedrik
    Skovmærke er en fantastisk bunddækkende plante til havens skyggefulde bede. Den vokser sig helt tæt og står med de yndigste hvide blomster i maj – juni. Plantens blade er aromatiske, og plukker du en buket og hænger op, så udsender den en dejlig krydret duft.

Til 1 flaske tør hvidvin
125 g flormelis
3 skovmærkestængler + ekstra til pynt
Isterninger
½ flaske mousserende vin (Champagne, Cava…)
Citronskiver til pynt

Vin og sukker røres sammen og nu skal skovmærkestænglerne i og trække i omkring 30 min. Træk stænglerne op igen. Kom vinen i glas fyldt med isterninger og top op med mousserende vin. Pynt med citronskiver og skovmærkeskud.

⦁ Pynt med forglemmigej
De smukke himmelblå blomster fra Myosotis er spiselige, men smager ikke af ret meget. Til gengæld ser de uforglemmelige ud, når de drysses på morgenmaden, desserten eller kagen. Hvis man sørger for at plante forglemmigej i haven, så er kagepynten altid sikret!


Træer med blomstrende kroner

Luften er fyldt med blomsterdufte her i maj måned. Nogle af de sødmefyldte dufte kommer fra paradisæbletræer, og netop paradisæbletræer passer godt ind i en have. De bliver nemlig ikke så store, og ønsker du dem i beskåret version, så kan man sagtens formklippe træerne.
Lille træ – flere sæsoner
Vinteren igennem står træet helt nøgen med en silhuet af fine grene. Allerede i april måned bryder de første knopper og frem kommer bittesmå grønne blade. Der går ikke mange uger før blomsterknopperne dannes, og de er ofte rosa eller røde. Når knopperne åbner sig, er blomsterne næsten altid helt hvide eller svagt rosa. Enkelte sorter har dog rosafarvede blomster. Blomsterne er åbne og lokker et væld af bier til. De bestøver flittigt de mange blomster.
Efter blomstringen tager træet endnu en omgang vækst med flere grønne blade og nye skud. Samtidig svulmer blomsterbunden hos de blomster, hvor bestøvningen er lykkedes. Sommeren over vokser frugterne stille og roligt frem fra blomsterbunden, og når sensommeren oprinder, så er de store og flotte. Inden bladene falder af i efteråret farves de i høstfarver. Tilbage står træet med frugter – nogle sågar i rigtig lang tid.
Mange sorter
Der findes rigtig mange forskellige paradisæblesorter. Nogle har små frugter, mens andre næste har så store æbler, at de er på størrelse med Pigeon æblet. Frugtens farve varierer fra helt gule til dybt mørkerøde. Frugterne er spiselige, men direkte fra træet er de bitre. Brug dem til saft eller gelé – paradisæble giver en intens og krydret smag.
Bladene er for de fleste sorters vedkommende grønne, men der findes en række sorter, hvor bladene er purpurrøde og særdeles dekorative.
Dit lokale havecenter kan vejlede dig i et godt valg af et paradisæbletræ, som passer til din have.
FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

Lug al ukrudt væk fra dine bede. Det er maj måneds indsats, som giver dig en fornøjelig have resten af sommeren

Forny græskanten mod blomsterbedet. Træk en snor og stik så de græstuer op, som er på vej ind i bedet. Det giver et flot udseende og hindrer frøspredning og dermed ukrudt inde i bedet

Elsker du at lave dine egne snapse, så er snaps på birkeblade, skovmærker og granskud netop nu oplagt at kaste sig over. Fyld en flaske eller glas med patentlåg med blade og hæld vodka eller smagløs snaps over. Trækketiden er forskellig, så prøv dig frem undervejs

Græsplænerne er flotte og grønne. Mange steder er mosset fortrængt af det stærke græs, men har du fortsat problemer med mos nogle steder, så gød lidt ekstra her. På skyggefulde steder, hvor græsset trives dårligt, kan du omlægge plænen og så skyggetålende græsfrø

Har du plantet tomatplanter ud i dit drivhus? Hvis ikke, så kan det nemt nås endnu. Agurkeplanterne er mere varmekrævende, så venter du lidt med dem, så gør det bestemt ikke noget – det kølige vejr giver alligevel minimal tilvækst, så den første høst lader alligevel vente på sig

Udplantning af kål i køkkenhaven (og måske prydhaven) er det tid til lige nu. Gartnerne har forspiret kålplanter i stort udvalg, som du nemt kan prikle planter fra. Beskyt dem gerne med en tunnel eller lidt dække de første dage. Husk at vande jorden godt til før du prikler, når du har priklet, og minimum en uge efter – først når planterne rejser sig, har de fået godt fat med nye stærke rødder

Har du ”bare” pletter i dit blomsterbed, så gå på opdagelse i dit lokale havecenter, hvor der er masser af muligheder på staudebordene, blandt roserne og blandt de mange prydbuske og stedsegrønne planter

Syrenerne blomstrer, så pluk en buket til vasen. De kan godt være lidt vanskelige at få til at holde i en vase, men fjerner du de grønne blade og banker grenene i bunden, så kan de nemmere holde saftspændingen

Forårsblomsterne er på retur. Efter blomstringen trækkes næringen fra bladene tilbage i blomsterløget, så du må ikke klippe den visne top af. Er du træt af at se på de lidt kedelige toppe, så kan du flette dem – det er meget dekorativt