Havetips uge 22

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen


Noget om syrener


Lige nu blomstrer syrenerne ufortrødent med et væld af blomstrende toppe med nuancer af lilla, rosa og hvide blomster. De fine hegn sender kaskader af velduft ud i omgivelserne, og når man går en tur i et boligkvarter, så kappes de flotte eksemplarer af podede syrener om at få den største applaus fra de forbipasserende.
De vilde hegn er plantet med Syringa vulgaris, vild syren. De danner en masse rodskud, hvilket er en god ting, når man har plads, men kan også være til gene, hvis de spreder sig i græsplænen eller blomsterbedet.
Anderledes står det til med de ”ægte” syrener. De er forædlede og kan derfor ikke laves som frøplanter (som de vilde kan). De ægte syrener er podet på en grundstamme, og det gælder om at pode på en grundstamme, som ikke danner rodskud, for så er syrenen nem og rigtig flot uden at sprede sig uhensigtsmæssigt i haven. Desværre er der ikke garanti for, at grundstammen ikke danner rodskud, men de danske planteskoler gør meget ud af at planterne ikke får rodskud, og du er altid velkommen til at spørge gartneren i dit havecenter.

Gode råd om syrener

Plantning
Du kan plante syrener hele året rundt, når bare jorden ikke er frossen. Syrener fås med rodklump eller i potte. Grav plantehullet, så det er 1½ gang større end rodklumpen. Løsn jorden godt i plantehullet. Placér syrenen, så den står i samme højde, som den er plantet i fra havecentret. Ret planten, så den står lige. Sørg for at der ikke vokser ukrudt helt op til planten – gerne i en diameter på 1 m.
Placering
Syrener elsker at stå solrigt, men gror også i halvskygge.
Jordforhold
Syreners rodnet er højtliggende og ser hurtigt trætte ud, hvis de mangler vand. Er din jord meget lerholdig, så er det god syrenjord. Er din jord sandblandet, så ibland gerne ler i forbindelse med plantningen.
Vanding
Husk at vande i forbindelse med plantningen. Hæld 20 l (to vandkander) langsomt ud, så jorden bliver vandet godt til. Husk at fortsætte med at vande i tørre perioder. Gød hvert forår – gerne lige efter blomstringen.
Beskæring
Tidspunktet for beskæring er umiddelbart efter blomstringen. Du kan tynde ud i planten ved at fjerne 1/3 af de kraftigste grene fra basis, eller du kan reducere længden på grenene med 1/3. Undlad at beskære de første 3 – 4 år.
Rodskud
Har du i din have ægte syrener, der pludselig blomstrer anderledes, så er det fordi plantens grundstamme har dannet rodskud og er begyndt at blomstre. Disse rodskud skal du fjerne.
⦁ Træk i skuddet og find retningen ind til hovedskuddet.
⦁ Grav evt. overfladejorden af, så du kan se, hvor skuddet vokser ud fra.
⦁ Når basis er fundet, skær, riv eller klip skuddet af så tæt på hovedskuddet, som det kan lade sig gøre.
⦁ Dæk dernæst jorden på igen.
⦁ Er det ikke muligt at grave skuddet fri, skal skuddet skæres af, så langt under jorden, som muligt. Træk i skuddet samtidig med, at spaden eller et tidseljern skærer rodskuddet over.
Sorter
Lige nu kan du se et bredt udvalg af syrener i dit havecenter. Du kan også søge inspiration i haverne omkring dig – snup et billede og vis det til gartneren, så vil hun/han måske kunne identificere sorten for dig.

Få mere dyreliv i haven

Der er massiv fokus på at støtte op om vores kravlende og flyvende insekter, og vi kan alle gøre en forskel, så deres levesteder forøges.
Mission ”Gør haven insektvenlig” kan sættes i gang, og det behøver ikke være store forandringer, som skal gøres – ret små detaljer i havelivet gør en kæmpeforskel, så de store mængder af insekter, der forsvinder i Danmark, får en hjælpende hånd.
⦁ Plant forskellige planter, så diversiteten øges. Sats gerne på de planter, der er hjemmehørende i Danmark, for dem kender insekterne rigtig godt
⦁ En frøblanding med blomsterfrø er et oplagt tiltag. Hvis du vil gøre det ekstra godt, så skal planterne i blandingen være ”vilde” og tæt på den danske natur
⦁ Har du et træ eller dele af et træ, som er gået ud, så vil det være et godt sted for insekter, som langsomt nedbryder det biologiske materiale – lad blot døde grene ligge i haven
⦁ Gemmesteder er vigtige. Hvis du har afklip, blade, kviste og lignende, så lad det give ly og læ for smådyr og insekter
⦁ Stedsegrønne planter er vigtige, når vinterens hårde vinde giver udfordringer for insekterne
⦁ Mikroklimaet i en græseng er vigtigt for rigtig mange insekter. Lad små områder af haven stå uklippede og ”vilde”
⦁ Insekthoteller er både givtige og sjove at fremstille eller hænge op. Masser af genbrugsmateriale kan anvendes, og ”felterne” kan fyldes med kviste, træstykker, kogler m.v. Her kan insekterne overleve og overvintre

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

Husk at få vandet alle krukkerne med sommerblomster. De vokser godt til i det gode vejr og har brug for vand

Tjek ukrudtstrykket i din køkkenhave. Rækkerne med ærter og gulerødder kan hurtigt forsvinde i ukrudt

Tynd ud i rodfrugter som bl.a. rødbeder – lige nu må der gerne være lidt større afstand mellem planterne, så de kan gro godt til

Høst asparges og nyd de friske skud – når vi kommer til Sankt Hans og daglængden igen bliver kortere, så skal planterne have fred og ro, så de igen til næste år kan give mange skud. Er dine planter mere end 10 år gamle, og er de ikke så produktive længere, så skal du plante nye

Hold øje med spindemider i drivhuset. Først når der er et synligt angreb skal du sætte rovmider ud. Husk at overbruse planterne – rovmiderne har brug for fugt for at overleve

Lav saft af syrenblomsterne. Du skal følge samme opskrift som når du laver saft på hyldeblomster

Når frugttræerne smider frugterne, så er det blot træets eget forsvar mod at bære for mange frugter. De dårligt bestøvede frugter smides og giver plads til dem, der har større potentiale. Fænomenet kaldes junifald og gælder både kirsebær, blommer, æbler og pærer.

Akelejer hører blandt de stauder, der nemt sår sig selv. Lige nu blomstrer de smukt, så hvis du gerne vil hindre yderligere frøspredning, så klip skønne buketter. Selve planten skal nok komme igen næste år

Når du planter nyt på denne årstid, så går der ikke lang tid, før planterne danner nye rødder og får en god start. HUSK dog at få vandet alle de nye planter, når nedbøren er så minimal, som den er lige nu. Ugentlig vanding med min. 10 l til træer, roser og store buske, og 20 l pr. m2 til bunddækkende planter og stauder

Dahlia eller georginerne skal ud i havens lune jord. Har du ladet knoldene spire først, så pas på, at du ikke får ødelagt de sprøde skud. Du kan også plante knoldene direkte i jorden – selvom de ser meget tørre ud, så vil de godt kunne spire frem