Tid til haven
Af: Marianne Bachmann Andersen
Paradis på jord
Juni er det tætteste man kan komme paradis på jord – tror jeg. Haverne er frodige, hækkene stritter med grønne skud, der venter på at blive klippet, og græsset er dejligt blødt at gå på med bare tær.
Blomsterbedene bugner af smukke blomstrende stauder, og rosernes duft spreder sig rundt i haven. Træernes kroner grønnes, nogle blomstrer og sværme af summende bier har travlt med at bytte pollen og samle nektar.
I køkkenhaven kan man høste salat, ærter og kartofler. Måske er de første agurker fra drivhuset også klar til at gnaske i? Jordbærbedets tidlige sorter giver friske bær til kagen eller desserten, og når man kigger på frugtbuskene, så varer det ikke ret længe før de første stikkelsbær kan høstes.
Det kan du bruge stikkelsbær til
De fleste stikkelsbærbuske stikker. For nogle år siden skiftede jeg mine buske ud med nye sorter UDEN torne – nu er det en helt anden oplevelse at plukke stikkelsbær. Smagsoplevelsen er den samme, og de fuldmodne søde bær, som spises direkte fra busken smager altid skønt.
Hvis du også gerne vil lave noget ud af stikkelsbærrene, så er her et par forslag:
Stikkelsbærkompot
Her behøver bærrene ikke være fuldmodne.
- Skyl og nip stikkelsbærrene – vej dem af
- Afvej samme mængde sukker, som bærrene vejer
- Kom begge dele i en gryde med en lille smule vand
Er stikkelsbærrene modne, så skær ned på mængden af sukker.
Kompotten kan enten bestå af hele bær (så skal den ikke simre ret længe) eller den kan være grødagtig, og så kræver det længere kogetid. Rør i gryden under processen.
Stikkelsbær og fisk
Det er hurtigt at lave en sommerret af salat og eks. røget fisk. Det kan være varmrøget laks, røget makrel eller en helt tredje type fisk.
Opskrift til fire personer:
Dressing
2,5 dl creme fraiche
1 dl ekstra olivenolie
Salt og peber
Frisk skyllet salat – gerne lidt bitter – anrettes på en tallerken
4 stænger bladselleri skæres i smalle stykker
200 g friske modne stikkelsbær halveres
Røget fisk
Krydderurter som topdressing (dild, purløg, citrontimian, citronverbena)
Retten pyntes evt. med croutoner og dressingen hældes over.
Hyldemor og de smagfulde blomster
Nogle planter er forbundet med overtro, og hyldetræet er én af dem. Man siger, at hyldemor sidder i træet og samler på historier. Ønsker man at tage noget af træet, så skal man spørge om lov tre gange, og fælder man en hyld, er der fare for, at nogen kommer alvorligt til skade.
Hyld, som på latin hedder Sambucus niger, er et mindre træ eller stor flergrenet busk, der hvert år til Sankthans står duftende og smuk med store skærme af hvide blomster. Blomsterne er spiselige og bliver først og fremmest anvendt til at lave hyldeblomstdrik af. Resten af planten, blade, grene og bark, indeholder stoffet coniin, som kendes fra skarntyde og er livstruende giftig. Bærrene, der modner om efteråret er ligeledes giftigt, hvis man spiser dem uden de først er kogt.
Hylden har vokse i Danmark i mere end 4000 år, og har gennem årene været brugt som lægeplante og til at lave redskaber og fløjter af. Hylden har altid været en del af vores kultur, og den ses flere steder i kunsten, hvor den ofte er hyldet i digte. H. C. Andersen har skrevet eventyret ”Hyldemor”, som handler om drengen, der drikker hyldete og hører en gammel mand fortælle om livets rejser.
Lige nu gælder det om at nyde duften – og smagen af hjemmelavet hyldeblomster.
Hyldeblomstdrik til 2 l vand:
50 hyldeblomstskærme, der er rystet fri for insekter, men ikke bør skylles (så mister man den aromatiske pollen). Klip så meget af de grønne stængler af, som det er muligt.
4 usprøjtede citroner i smalle skiver
2 kg rørsukker
100 g citronsyre
Hyldeblomster, citronskiver, sukker og citronsyre lægges i en stor skål eller spand, og overhældes 2 l kogende vand. Rør rundt til sukkeret er opløst. Blandingen skal stå køligt og trække i 3 – 4 dage. Si saften og kom den på rene flasker. Frys gerne noget ned i plastflasker til senere brug, for holdbarheden i køleskab er kun ca. 10 dage.
Har du mod på at stege de smagfulde hyldeblomster, så er dette en rimelig nem opskrift på beignet/pandekagedej:
1 dl mælk
1,5 dl øl
2 æg
2 spsk. sukker
80 g hvedemel
knivspids salt
Evt. lidt vaniliesukker.
Solsikkeolie til friture (ca. 1 l)
8 – 10 hyldeblomstskærme
Mel røres med æg, øl, mælk, sukker og salt. Hyldeblomsterne gøres rene for insekter, men skylles helst ikke. Når dejen har hvilet i min. 30 min. dyppes skærmene i dejen og steges enkeltvis i den varme olie. Spises med lidt flormelis og jordbærmarmelade.
FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder
# Sidste udkald for at høste rabarber – har du efterårsrabarber, kan du tage det roligt, for her kan der høstes igen til august
# Fjern kartoffeltoppen, hvis der er sorte pletter på bladene. Det er kartoffelskurv, og den smitter til knoldene. Toppen kan klippes af med en saks
# Vokser dine træer for tæt på skel? Du kan se reglerne på www.hegnsloven.dk
# I de afblomstrede akelejer er frøene ved at modne. Ønsker du ikke en overflod af akelejer, så skal du til at klippe frøstandene af nu
# Regn og blæst er hård kost for mange stauder. Det kan blive nødvendigt at binde dem op eller klippe dem tilbage, så de kan vokse op igen
# Skvalderkålen blomstrer så smukt, men hvis du vil undgå myriader af nye planter, så skal skærmene plukkes af, så frøene ikke spreder nye planter i hele haven
# Fuglene er sultne og tørstige. Får solsortene øje på dit jordbærbed, så vil du få kamp til stregen – hæld vand i underskåle ved enden af bedet eller læg et net over planterne
# Du kan stadig så bønner i haven. De vil være klar til høst i august, og du kan så dem direkte i havejorden
# Trods sommerens byger skal nyplantede planter stadig have ekstra vandinger
# Skal du i sommerhus eller på miniferie? Aftal vandingsvagt med naboen eller familien i nærheden. Hjælp til ved at samle krukker og stil dem i skygge, så de ikke bruger så meget vand