Havetips Uge 32

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Bær(e)dygtig have

Havens mange bærbærende planter er i højsæson netop nu. Frugtbuske som ribs, stikkelsbær og solbær er fuldmodne, og bærrene begynder at falde af buskene. Er du hurtig kan du stadig nå at samle et par skåle fyldt med de søde bær. Når de har siddet længe på buskene, så er sukkerindholdet højt og bærrene ekstra lækre.

Sommerhindbær er så småt ved at takke af, mens efterårshindbærrene nu begynder at modne. Bær for bær modnes de over de næste mange uger, så nåede du ikke at få plukket sommerhindbær, så er det en overvejelse at få plantet de sorter, der først begynder at modne her i august måned.

Blåbær er nogle af de lækreste bær. Runde faste bær, der endda har en vis holdbarhed efter de er plukket. På køl kan de nemt holde 4 – 6 dage. Blåbærbuskenes bær modner ikke alle på samme tid. Derfor skal du plukke løbende og kun snuppe de bær, der er HELT modne. Er du i tvivl, så smag på dem – de ikke helt modne bær er noget syrlige!

De vilde brombær i hegn og skovbryn vidner om en særdeles stor bærsætning, og er du så heldig selv at have brombær i haven (dem uden torne), så ser det bestemt også lovende ud her. Tyvstartet er de allerede, og de første modne brombær er allerede spist lige direkte fra busken, men der vil være masser af brombær at høste over den næste måned.

Plant haven til med bæredygtige planter
Alle planter bidrager til et mere bæredygtigt miljø. Planternes evne til at omdanne CO2 er ikke uden betydning, og når det gælder om at undgå oversvømmelse, så er al plantevækst med til at mindske store vandmængder. Trods en noget overskyet sommer, så tager planterne også del i de perioder, hvor varmen buldrer frem. Planterne skygger og hindre fordampningen, når der er tørke – faktisk er planterne med til at mindske ekstreme vejrsituationer.

Når haven skal plantes til med en masse planter, så gør det jo ikke noget, at planterne også nytter. Nytteplanter som frugtbuske, frugttræer og krydderurter er både med til at øge arter af insekter og sikre bestanden af de vigtige bestøvere – bier. Faktisk findes der en type have, som udelukkende går ud på at plante noget, som kan spises, og som er flerårigt. Permakulturhaver hedder de, og danskerne har længe været opmærksomme og høstet en masse erfaringer. Foreningen Permakultur-danmark har mere info på deres hjemmeside, hvor du bl.a. kan se et kort over de godkendte haver. http://permakultur-danmark.dk/da/kort-vis-alle/

Kig forbi i dit lokale havecenter og få masser af inspiration til spiselige og bæredygtige planter til din have.

Kan/skal man plante jordbær?


”I gamle dage plantede vi altid nye jordbær i august måned”, sådan overhørte jeg en samtale mellem to haveentusiaster her i foråret. Jordbær var pludselig en mangelvare, for landet var ramt af Corona, og mange med have ville sikre sig friske bær fra egen have. Er det derfor korrekt, at jordbær bør plantes i august, eller er det også ok at plante på andre tidspunkter af året?

Jordbærplanter

Når man skal formere og lave nye jordbærplanter, så ”høster” man de udløbere, hvorpå der dannes nye skud. Hos de professionelle jordbæravlere gælder det om at få et højt udbytte og raske planter. Derfor findes der planteskoler, som udelukkende lever af at formere de unge skud, som vi kan købe i bakker og plante ud i haven. De unge skud kommer fra helt raske og vitale planter. Planterne er testede for diverse virus og sygdomme, hvilket sikrer dig den bedste haveoplevelse, når du planter.

Jordbærplanter bliver trætte efter ca. 3 år. Så er bærrene små og få, bladene lidt kedelige, og planten knækker ofte af i roden. Også de professionelle jordbæravlere skifter deres planter ud efter 3 år.

Jordbær-cyklus
En ny jordbærplante starter sin tilværelse i juli-august måned. Her sættes den nye plantes første base, og herfra går det fremad med at danne blomsteranlæg, flere blade og frugt. Når bærrene er høstede over sommeren, så sætter planten igen nye udløbere til nye planter, mens ”moder” planten samtidig samler kræfter til at danne nye blomsteranlæg til en ny sæson året efter.

Kan man plante hele året?

Når dit havecenter sælger jordbær i bakker, så er det udløbere, der er priklet, så de danner en solid rod, som planten kan vokse videre på. De små planter er priklet over en lang periode fra februar til maj måned. Planterne har været kølet ned og holdt i dvale, så de er klar til den forskudte sæson. Når du køber en bakke jordbær i april måned, så er det fra en udløber, der er dannet sidste års sensommer. Når du køber en bakke jordbær i juli måned, så kommer den fra samme hold. Altså er det lidt ligegyldigt, hvornår du planter jordbær – planterne vil gro, sætte blomster og lidt bær, for dens cyklus er forskudt. Allerede andet år efter du har plantet, vil planterne rette ind i normal sæson og følges med alle andre jordbærplanter.

Gamle dage kan også bruges

Trods muligheden for at plante jordbær hele foråret og sommeren, så er det nu alligevel en god idé at forny jordbærbedet her i august måned. Så får du ryddet op i de jordbærplanter, som har båret, fjernet de ældste og mindst ydende planter og plantet nye friske planter.

HUSK altid at plante nye jordbær i frisk jord – ikke der, hvor der allerede har vokset jordbær.

HUSK også at gøde jordbærplanterne nu. Brug en god naturgødning, som over en lang periode bidrager til stærke og sunde planter.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Klip de skyggende blade og skud væk fra vinranken, så druerne kan modne. HUSK altid at bevare 2 – 3 blade efter hver klase

# Fjern udløberne i dit jordbærbed, så rækkerne stadig står skarpt. Du opnår at kunne høste de flotteste og sundeste bær, hvis du planter nye planter og ikke bruger dine egne udløbere

# Varmen får alting til at tigge om vand – trods sommerens regnfulde dage, så er jorden her i august til den tørre side, så der skal vandes

# Er agurkeplanterne fyldt med spindemider eller har fået agurkeskimmel, så grav dem op og kassér dem

# Pluk sommerblomster fra din egen have og sørg for at fjerne de visne blomster, så der hele tiden dannes nye

# Beskærer du også dine æbletræer? Hvis ja, så står de med en skov af oprette skud (vanris) lige nu. Dem kan du med fordel fjerne, så der kommer mere lys ned i træet

# 2020 er et smukt rosenår, for sommerens vejr har givet frodige planter, der flittigt blomstrer. Husk at klippe de visne blomsterhoveder af, så vil planterne fortsætte deres smukke blomstring

# Sommerukrudt er hurtigt til at danne frøstande, så giv den en skalle med hakkejern og lugning – det hjælper dig til foråret og pynter gevaldigt i haven

# Anden runde med hækkeklipning nærmer sig. Især alle ligusterhækkene, som blev klippet i juni, har taget en tur med nye skud, som skal klippes. Lige nu er skuddene meget bløde og nemme at klippe af. Du kan måske lade affaldet ligge under hækken eller under nogle buske i haven – de vil hurtigt blive omsat til muld

# Nyd friske bær fra haven på morgenmaden, til desserter, i hjemmelavet is eller sylt dem til lækker marmelade, kog dem til rødgrød eller frys dem til senere brug