Månedens plante – September

Der er mange forskellige sorter at vælge mellem, når dine krukker skal plantes til med alunrod

Glødende staude

September er en slags overgangsmåned fra den sidste rest af sommeren og begyndelsen på det glødende og meget smukke efterår. Planterne er med til at understrege forandringen, og månedens plante i september – alunrod – er på fornemste vis et pragtfuldt eksempel på dette.

På denne årstid giver solens indstråling et smukt lys. Vejret skifter ofte hurtigt på denne tid. Varm luft får os til at smide jakken, og i næste øjeblik går solen bag en sky, og nu skal jakken på igen. Sommerens varme har forplantet sig i alt det hav, som vores land omgives af, og den varmebuffer er med til at holde temperaturen oppe lidt endnu, og det skal udnyttes i livet udenfor.

Kølige nætter giver farve
De purpurrøde farver forstærkes, når nætterne bliver kølige. Bladnerverne bliver også tydeligere i planter med grønne, orange og gule blade. De træder på en måde i karakter og får et endnu mere dekorativt udtryk. De er, med deres flotte glødende farver, med til at byde efteråret velkommen.

Eminente krukkeplanter
Det tager ikke mange minutter at fylde en krukke med dræn, jord og alunrod. Planterne er ofte dyrket i relativt store potter, så der skal ikke bruges lang tid på at fuldføre jobbet. En enkelt plante i de forholdsvis små krukker, eller en større krukke med flere forskellige (eller helt ens) alunrod, får hurtigt din terrasse, altan eller velkomstkrukkerne ved hoveddøren til at se flot ud. På dette tidspunkt er planterne fuldt udvoksede, og du får derfor et færdigt resultat med det samme.

Genanvendelige
Alunrod, som bærer det latinske navn Heuchera er en staude. Den er delvis vintergrøn – hvilket betyder, at den beholder det meste af bladpragten vinteren over. Det er flerårige planter, og derfor kan du med fordel beholde planterne i dine krukker vinteren over. Når foråret melder sin ankomst er det tidspunktet, hvor du kan tømme krukkerne og plante alunrod ud i din have. Her vil den år efter år pryde med sine blade og oprette blomster.

Stort og bredt sortiment
Alunrod er en meget populær plante. Det er derfor ikke mærkeligt, at forædlerne har kastet deres kræfter ind i arbejdet med at finde nye spændende sorter. Højden varierer fra 30 – 60 cm, og bladenes farver, form og tegninger kan du finde i mange varianter. Bladenes farve ses fra limegule, gule, orange, rødbrune, rødlige, purpurfarvede, næsten sorte og grønne. Blomsterne er enten cremefarvede, hvide, rosa eller røde og dannes på lange oprette blomsterstængler. Blomstringstiden varierer fra sort til sort, men sker i sommerens måneder.

Placering og pasning
I haven kan du plante alunrod i sol eller halvskygge. Sorter med meget lyse blade trives bedst i fuld skygge. Alunrod vokser i muldrig og almindelig jord, som ikke er vandlidende. De skal passes godt med vand – især i krukkerne.
Efter en lang kold vinter, ser planterne lidt triste ud. Du kan godt klippe gamle slidte blade af, men vær varsom med at klippe dybt i planten – al ny vækst kommer nemlig fra et højtliggende hjerteskud.