Havetips uge 36

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Efterårshaven inviterer til løgfest 

Foråret ligger langt bag os med gode minder om dejlige forårsbebudere i haven. De første blomster så vi allerede i januar, og løbende gennem vinteren og foråret afløste den ene løgvækst den anden. Blomsterløg er det lille ekstra, som især de blomsterfattige forårsmåneder levner plads til. Mange af blomsterløgene er bivenlige planter, og da bierne skal komme godt fra start og være klar, når frugttræerne skal bestøves, så er de tidlige blomster tilmed særdeles nyttige.

Det er ikke spor besværligt at have med blomsterløg at gøre – man skal bare huske at få dem plantet i løbet af de næste måneder.

Året rundt med blomsterløg

Efterår
* Højsæson for at lægge nye prydløg fra september og frem til jul – både i havens bede og i krukker
* Alle prydløg har glæde af at blive gødet om efteråret. Løgene har nemlig været i hvile hele sommeren og starter med at vokse nu

Vinter/tidlig forår
* Fjern forsigtigt nedfaldne grene og blade fra bedet med forårsløg. De grønne skud kommer tidligt op af jorden
* Potter eller mindre krukker kan tages ind til drivning

Forår
* I takt med, at de forskellige forårsløg dukker frem, kan du evt. finde huller, hvor du kan plante stauder. Stauderne er gode til at afløse forårsløgene
* Krukker med afblomstrede prydløg kan plantes ud i bedene
* Når vintergækkerne er ved at blomstre af, kan du grave klyngerne op og dele dem. Det vil fremme blomstringen i årene frem

Sommer
* Nu er det de sommerblomstrende prydallium, som kan nydes i fulde drag. Ønsker du ikke at de frøformerer sig i bedet, så skal du fjerne de afblomstrede blomsterstande
* Alle forårets narcisser og tulipaner er visnet så langt ned, at du godt må klippe resterne af, hvis de er grimme i bedet

TIPS

Lige nu er hylderne med blomsterløg fyldt op til randen i dit havecenter. Udvalget er stort og bredt, så vent ikke med at vælge dine favoritter – de kan nemt blive udsolgt…

Smukke krukker

         
Kalenderen er skiftet til efterår, så det er helt ok at finde nogle af de lidt mere gyldne farver frem og pynte op med. I havecentret kan du se, hvordan de gyldne farver matcher hinanden, og hvordan de gule løvfarver er med til at lyse godt op og forvandle en grå morgen til en lysende dag med masser af godt humør.

Vi er prisgivet med et særdeles smukt septembervejr – ikke den våde måned, som vi sidste år oplevede… Det skal vi i den grad benytte os af, for solen på himlen giver et blødt lys, og når den hver morgen og aften står i en lavere position, så kan man opleve de smukkeste scenerier. Der er længe til vinter med mørke og kulde – de næste måneder er fyldt med grønne og gyldne blade, sene blomster hos stauder og prydbuske, efterblomstring i rosenbedet og høst fra frugttræer, hyldebusk, brombær- og nøddehegn.

Inspiration i dit havecenter

Gartnerne i dit havecenter står klar til at vise dig, hvilke planter, der er velegnede til efterårets krukker. Du kan sammensætte planterne, som du har lyst til. Mørkløvede, brunlige farver, gule eller lilla. Hold den enkle stil med samme størrelse eller brug planternes forskellige fylde og størrelse, så krukkeøen får et dynamisk udseende. Kig på bladene – de forskellige former er også med til at krydre udseendet. Brug prydgræsser og lyng – gerne sammen. Alunrod er selvforskrevet og fås i et væld af farver. Mange med blomsterstande, men selv uden blomster er alunrod en rigtig fin plante.

Lang levetid

Stauder, der er plantet i krukker på denne årstid har en lang levetid. De kan som regel stå flotte helt frem til frosten begynder at drille. Har vi en mild vinter, vil de sågar klare sig fint hele vinteren. Når juletiden nærmer sig, vil mange af dem klæde de mere juletraditionelle planter som juleroser, gran og skimmia.

Den største udfordring med krukker om vinteren er, at i perioder med meget nedbør, så fyldes krukkerne jo med vand og det får rødderne til at lide og bukke under. Flyt derfor krukkerne ind under tagudhæng, i carporten eller flyt dem i drivhuset. Er det ikke en mulighed, så hæv krukkerne og sæt små ”fødder” på. Så vil overskydende vand fra krukken nemmere flyde væk.

Til foråret kan du med fordel tømme krukkerne og plante de skønne stauder, lyng og græsser ud i din have.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Morgenens dug giver våde sko, når du går en tur i haven. Tørrer du løg og sommerblomster, så bør du få dem ind, hvor morgenduggen ikke på samme måde fugter

# Jorden er varm og parat til at plante nye planter i. Har du uafsluttede projekter i din have, så er det lige nu et godt tidspunkt at få plantet i

# Græsset er endelig blevet grønt igen. Den tørre periode pressede plænerne, så de blev brune, men nu er de på sporet igen. Har du huller i plænen, eller ønsker du at omlægge den, så er september en god måned at gøre det i

# Æblerne har haft godt af nedbøren og frugterne vokser i takt med, at de modnes. De tidlige sorter er klar, og snart følger de middeltidlige sorter. En del af frugten er i år ramt af råd – dem skal du sortere fra, hvis du laver saft, for råd indeholder et giftigt stof

# Dyrker du også kål? Kålsommerfuglens larver har været grådige i år og der er kun de nøgne planter tilbage – fortvivl ikke, planterne vil snart danne nye blade

# Luft godt ud i drivhuset, så niveauet af skimmelsvampe ikke bliver for højt. Du kan godt lukke vinduerne hver nat, men når solen igen er på himmelen, så skal der åbnes op og frisk luft ind

# Det pibler frem med nye ukrudtsplanter. På denne årstid er planterne hurtige til at sætte spiredygtige frø. Kultivér jorden, så din have ikke gror til i græs og andet ukrudt

# De stedsegrønne planter (taks, tuja, cypres, buksbom) har godt af at blive klippet. September er sidste måned, hvor dette bør gøres

# Sydfrugter som nektarin, fersken, abrikos er færdige med at give frugter. Har du behov for at reducere mængden og længden af grene, så er det ved at være sidste chance – sydfrugter skal helst beskæres mens de har blade

# Hvidløg er nemme at få til at yngle – især hvis du får lagt løgene her i efteråret