Havetips uge 38

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Vild med at dyrke hvidløg   

Når grøntsagerne i køkkenhaven høstes og bedet bliver tomt, så virker det helt naturligt at begynde forfra. Efteråret er godt i gang, så det er ikke alle grøntsager, som man kan dyrke ”uden for sæson”. Én af de grøntsager, som mange er blevet helt vilde med at dyrke er hvidløg. Tænk at være selvforsynende med aromatiske selvdyrkede hvidløg hele året rundt? Jo, det er faktisk muligt og helt uden at gøre de store armbevægelser.

Plantetidspunkt
Fra slutningen af september til omkring 1. november er et godt tidspunkt at anlægge et nyt bed eller nye rækker med hvidløg. Du kan også vente til foråret, men du får meget flottere løg ud af at komme i gang her i efteråret.

Plantedybde
Når du klargør jorden, skal den være fri for ukrudt og sten. Jorden skal være blød og luftig ned i ca. 15 cm dybde. Mål ud og lav rækker eller bede, hvor du kan plante løgene i 7 cm dybde.

Planteafstand
Læg løgene med 10 cm mellem hvert løg og med en rækkeafstand på 25 cm. Løgene danner en opret top og fylder ikke så meget. Du kan også vælge at kombinere hvidløgene med andre afgrøder – så skal der selvfølgelig være plads til dem mellem rækkerne.

Placering
Hvidløg gror bedst i god humusrig jord, der er veldrænet. De skal have masser af sol og må ikke mangle vand om foråret.

Gødning
Her i efteråret er det ikke nødvendigt at gøde, for løgene har nok af energi til at danne de slanke grønne toppe. I det tidlige forår er det en god idé at give hvidløgene en god naturgødning.

Klar til høst
Når sommeren står på sit højeste, vil hvidløgenes top begynde at visne, og så er det tid til at få høstet løgene. Når du ikke lige at få gravet dem alle op i juli, så er august stadig en måned, hvor du kan nå at høste hvidløg.

Tørring
Det er vigtigt, at løgene får lov til at overfladetørre, så der ikke dannes råd. Når de er fine og tørre, så kan de med fordel gemmes et køligt sted og gerne i en kasse med huller, så der er et godt luftskifte omkring dem. Det vil ofte være muligt at gemme løgene helt frem til foråret – med mindre man altså når at spise dem inden.

PS Du kan vælge mellem flere forskellige sorter af hvidløg, når du besøger dit havecenter. Hvidløgene skal du brække i fed, og hvert enkelt fed vil så udgøre en ny plante, der til næste sommer er vokset til et helt hvidløg med fine aromatiske fed.

Gnavne planter     
Ikke alt er lutter idyl, når planterne i haven gror til. Af og til støder man ind i, at nogle planter stråler lidt mindre og måske er de direkte skadet af insekter, der æder af dem. Én af disse plager hedder øresnudebiller, og måske kan du sagtens levne lidt grønne bladkanter til de fine sorte biller, men på sigt ønsker du ikke en invasion, for især dens larver kan være helt fatale for planten.

Øresnudebiller
De voksne billers gnav er karakteristiske med kantklippede huller. Nogle planter får desuden gnavet barken af.

Inden larven bliver voksen, er den temmelig ødelæggende. Den vokser sig nemlig stor og tyk, mens den ligger i jorden, hvor dens foretrukne føde er rødder og den bløde bark på planten lige under jordens overflade.

Det er langt fra alle planter, som øresnudebillen huser.

Du skal især være opmærksom i disse planter: rododendron, laurbærkirsebær, roser, hindbær, vildvin, vin, taks, tuja, primula, kæmpestenbræk, laurbær, bronzeblad, klatrehortensia og benved.

Cyklus
I haven dukker de voksne øresnudebiller op fra juni måned med største angreb i juli måned. Alle biller er hunner, og de kan lægge op mod 300 æg hver. Efter 1 – 3 uger klækkes æggene og små hvide larver med brune hoveder æder af rodhårene for senere at gnaske betydeligt i større rødder og rodhalse. Larverne overvintrer i jorden og forpupper sig det efterfølgende forår.

Bekæmpelse
Der findes ingen sprøjtemidler, som kan bekæmpe øresnudebiller. Billerne kan samles sammen, men da de er nataktive, så kræver det en del planlægning sådan lige at få det til at fungere. Et gammelt trick er at fylde en urtepotte med halm og vende den på hovedet i en underskål. Her vil billerne så søge hen om dagen. Måske et forsøg værd?

Larverne kan bekæmpes, når de ligger i jorden. I jorden kæmpes der allerede en naturlig kamp mellem organismer, og efter årelange erfaringer med at udvande nematoder, har det vist sig at være den mest effektive metode. Her i september er det et ret godt tidspunkt at udvande nematoderne.

Du kan sammen med dit havecenter få tilsendt en portion nematoder mod øresnudebillens larver – på den måde får du bugt med en skadevolder på en helt naturlig måde.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Hasselnødderne modner, og du kan med fordel spise dem, mens de er friske. De første nødder ligger allerede under buskene, men det er dem, som den lille nøddebille har haft under behandling, så de er ikke værd at spise

# Ny hæk? Du kan allerede nu forberede jorden, som du skal plante i. Få arealet målt op og lagt en bestilling i dit havecenter, hvor du også kan søge faglig rådgivning om, hvilken type hæk, du skal plante

# Efterårsblomster forlænger fornøjelsen ved haven. I takt med at de løvfældende buske og træer trækker deres næringsstoffer tilbage til rødderne og høstfarverne finder vej, så er det skønt at nyde høstanemoner, høstfloks, hjortetrøst, stenurt, havehortensia, solbrud, solhat og asters

# Ukrudtet har kronede dage med høj fugtighed og dejlige varme temperaturer – sørg for at efterårshaven ikke munder ud i et hav af frøukrudt, som du skal slås med til foråret

# Græsset gror som var det betalt derfor. Hvis plænen er helt dugget, så kan du evt. stryge det med bagsiden af en bred rive – så klumper det ikke så voldsomt, når du kører det over med maskinen

# Klip skønne buketter med en blanding af stauder, sommerblomster og smukt efterårsløv

# Vindruestokken leverer kilovis af vindruer, som du skal huske at få brugt, for hvepsene lugter hurtigt de søde toner. Kan du ikke nå at spise dem alle, så er det en god idé at bruge druerne til marmelade eller druegelé

# Kranse med bær, blomster og tørrede græsaks er et hit. Du kan sagtens finde planter til haven, så du fremadrettet kan blive selvforsynende i kransebinderiet – og her i efteråret er det en god idé at få plantet haven til