Havetips uge 42

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til udeliv 

En travl hverdag med job, skole og fritidsaktiviteter får, for manges vedkommende, en velment pause, når uge 42 byder på efterårsferie. Hverdagens hamsterhjul kan sættes ned i tempo for en stund, og når hele familien når det punkt, hvor man ikke rigtig ved, hvad man skal lave, så kig ud af vinduerne. Efterårets solstråler er måske sparsomme, men de er livgivende. Luften er frisk og fyldt med naturens vitaminer. Duftene af muld og visne blade understreger årstidens forfald på smukkeste vis, og når du får øje på de mange forskellige svampe i bunden af skoven eller på bærrene, der titter frem på buske, så er det pludselig ikke så kedeligt længere.

Kedsomhed fremmer kreativiteten

Når vi ikke lige ved, hvad vi skal give os til, så befinder mange sig i en form for kedsomheds sfære. Det er sundt! Nu bliver hjernen påvirket af sansernes indtryk. Udelivet er en kilde til kreativitet, og når de flotte efterårsblade falder til jorden, så er det let at samle dem op og bruge dem til noget. De skal først og fremmest tørres. Det gør du let ved at lægge dem mellem et par stykker køkkenrulle og ind i en tyk og tung bog. Ud kommer de i helt glat og tør form – det tager et par dage. Nu kan du tegne på dem med poscatusser, sætte dem på et papir og ramme ind, lave bordkort, takkekort eller hvad du selv finder på.

Brug årstidens planter og grøntsager

Brug de mange farvestrålende pyntegræskar sammen med årstidens fine græsser, lyng og fine alunrod med smukke farver. Billedet er taget fra Tivoli i København, hvor gartnerne hvert år pynter op til gæsterne – et dejligt sted at blive inspireret til at være kreativ på egen matrikel.

En tur i haven

Havearbejde har en lidt negativ klang, og når man aftaler, at efterårsferien skal udfyldes med havearbejde, så lyder det som en pligt, der næsten er værre end at gå på job. Haven kan helt klart bruges som stedet, hvor man ikke tænker på ret meget – her kan man nuller rundt og rydde lidt op, får plantet lidt og måske slå plænen. Et lille lag visne blade er nemmest at køre igennem plæneklipperen, så formulder de hurtigt på denne årstid. Måske er det på tide at få lagt de flotte blomsterløg, som du købte for flere uger siden? Måske skal familien en tur på planteskolen for at vælge et nyt æbletræ?

En helt ny stor engelsk undersøgelse understreger (igen) nytteværdien af at bo, hvor man kan komme ud i haven, parker eller i naturen. De adspurgtes helbred (fysisk og mentale) er i langt bedre form, når det er muligt at fylde sanseorganerne med levende planters udseende, lyde og dufte.

Tre gode gøremål 


Alting går lidt i stå, når dagene kortes, planterne stopper deres vækst, og temperaturen støt og roligt falder. Vi har ikke en lang liste med en masse ting, som vi skal have gjort i haven, så det gælder først og fremmest om at nyde de få timer, som vi med god samvittighed kan bruge på en tur i haven.

Lige nu er der et par rigtig gode gøremål, som er overskuelige at få gjort:

  1. Klip de visne rosenblomster af dine roser

Mange af havens roser blomstrer en smule, men langt de fleste visne blomster er visne og angrebet af nedbrydningssvampe – gråskimmel. Du kan med fordel klippe de visne blomster af og reducere længden på grenene ned til friske og grønne grene. Gråskimmel kan nemlig godt sprede sig ned i rosens grene og i værste tilfælde rod. Du skal endelig ikke klippe dine roser ned nu – blot nøjes med at fjerne de visne spidser og blomster.

  • Grav georgineknoldene op

Allerede i september var vi ofre for et par nætters frostvejr, og enkelte steder i landet var det slut med georginerne – de tåler nemlig slet ingen frost og falder helt sammen. Hvorvidt der kommer frost i den nærmeste tid eller om planterne stadig vil lave blomster er ikke til at sige, men vil du være på den sikre side, så kan du nu klippe toppen af (sætte de sidste blomster i en vase) og grave knoldene op. De skal rystes fri for jord, lægges i kasser, hvor der er et godt luftskifte og opbevares frostfrit til næste år. Et tip er at binde en farvet snor omkring planten i samme farve som blomsten, så kan du lettere placere planterne farvemæssigt til foråret.

  • Gem vinteræblerne

Er du så heldig at kunne plukke vinteræbler i din have? Æblesorter som ’Belle de Boskoop’, ’Holsteiner Cox’, ’Filippa’, ’Rød Ingrid Marie’ og ’Pigeon’ er alle sorter, der først skal plukkes ned nu. Til gengæld kan de gemmes og opbevares til brug helt frem til februar eller marts måned. For at sikre det bedste resultat, så skal frugterne være tørre på overfladen, ligge i ét lag i kasser med godt luftskifte, og opbevares køligt, men frostfrit. Tjek løbende kasserne og fjern frugter, hvis de rådner.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Krukkerne vandmættes hurtigere, når efterårsregnen falder og planternes vandforbrug er minimalt. Du kan enten flytte krukkerne ind under tagudhænget eller hæve dem, så det overskydende vand kan løbe væk – i dit havecenter kan du finde fine krukkefødder til formålet

# Lave most af overskudsæbler og frys den skønne hjemmelavede æblemost ned i poser. Gem de tomme mælkekartoner – heri kan du let håndtere den frosne æblemost

# Få gang i havens kompost – der er mange nedfaldne blade på plænerne og de skal samles op, så græsset får lys og luft. Nedfaldsblade er gode til kompostbeholderen

# Snup nogle af de dekorative aks på prydgræsserne og pynt op med dem i kranse eller blot i en vase sammen med tørrede blomster – eller helt for sig selv

# Det er sæson for rodfrugter, og jordskokker er super lækre, sprøde og velsmagende netop nu. Har du ikke selv denne ivrigt voksende grøntsag i haven, så læg et par knolde – så vil du fremadrettet aldrig mangle!

# Tiden hvor vindruerne fra drivhuset kan nydes lakker mod enden. Nu vil planterne trække næring tilbage til stokken. Du kan med fordel klippe resterne af drueklaserne af for at mindske mængden af gråskimmel i dit drivhus

# Paradisæblerne er fyldt med saft og kraft. Når du koger saften af frugterne, vil du nemt kunne lave en dejlig gelé til vinterens varme retter. Prøv også at lave is på saften af paradisæbler – det giver en helt speciel smag

# Vil de sidste grønne tomater ikke modne, så kan du lave en skøn marmelade.
Du skal bruge 800 g grønne tomater, 1 økologisk citron, 1 dl vand, 7 dl sukker.

Tomaterne skæres i stykker og lægges sammen med den fint snittede hele citron i en gryde med vand. Lad blandingen koge i ca. 20 minutter og tilsæt sukker. Når sukkeret er opløst koges blandingen godt igennem i 2 minutter, hvor efter den skummes og hældes i rene glas.