Månedens Plante – November

Sorten ’Rubella’ er med sine røde blomsterknopper oplagt til brug i en krukke på terrassen eller foran døren i måneden op til jul

Robust og dekorativ før-jul plante

Når lyskæder og grantræer i potter trænger sig på, så er det rart med lidt afveksling i de mere ”julede” planter, og denne måneds plante kan gøre en forskel. De tykke læderagtige mørkegrønne blade og tætte klaser af blomsterknopper giver skimmia et perfekt udseende på en årstid, hvor der ikke er ret mange blomster i haven.

Brug den i krukker
Skimmiaplanten danner sine blomsterknopper helt naturligt på denne årstid. Faktisk formår planten at holde blomstringen tilbage over meget lang tid. Skimmia blomstrer først til foråret.  I en stor krukke vil den klare sig godt og helt fantastisk dekorerer med sine farverige blomsterknopper over en meget lang periode.

Krukken skal være så stor, at rodklumpen kan være i den. Fyld krukken med lecakugler eller andet dræn og plant så skimmia i surbundsjord. Da årstiden ofte er nedbørsrig, så er vanding ikke påkrævet, men sørg for, at overskydende vand kan løbe ud af krukken. Du kan enten sætte små krukkefødder under potten – eller du kan hæve den op på små sten (pas på du ikke blokerer for drænhullerne i krukken).

Plant den i haven
Skimmia er en robust og hårdfør vintergrøn kompaktvoksende busk. Den hører til i surbundsbedet, og har du ikke et surbundsbed, så skal du forberede dit plantehul, så det kan fyldes op med en stor pose surbundsjord. Der skal være surbundsjord i bunden og hele vejen rundt, så plantens rodnet kan brede sig ud i en diameter på ca. 40 cm.

Skimmia vokser mest optimalt i halvskygge eller skygge. Husk at passe den med vand – især en varm og tør sommer kræver jævnlig vanding, og det er især vigtigt i plantens første 2 – 3 år i haven.

Hvis vi får en vinter, hvor der er risiko for at kolde vinde blæser vintergrønne planter i stykker, så skal du dække planten med granris eller frostbeskyttende klæde. Kulden kan planten godt klare, men de udtørrende vinde svider bladene.

Skulle det alligevel ske, at planten får vinterskader, så kan du til foråret klippe de skadede dele af planten – den skal nok danne nye grene, blade og blomster.

Røde, rosa og hvide
De dekorative skimmia er at finde i dit havecenter netop nu. Den mest populære sort har røde blomsterknopper, men der findes andre sorter med rosafarvede eller cremehvide blomsterknopper – så der er lidt at vælge mellem.

Bestøverplante
Til foråret, når skimmias blomsterknopper springer ud, så kan du glæde dig til den dejlige duft. Planten er også populær blandt bierne, for planten har et højt indhold af både nektar og pollen.