Havetips uge 46

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Gode råd til græsplænen 

”Jamen græsset gror da stadigvæk!”, lød det fra samtalen mellem to kunder i havecentret. Den ene havde klargjort plæneklipperen og sat den på vinterophold, for nu er det snart vinter, og så må plænen klare sig selv. Tvivlen er tydelig – er det nødvendigt at fortsætte med at klippe plænen? Når vi klipper, fortsætter den så ikke bare med at gro?

Derfor skal du stadig klippe
Hver gang du klipper din plæne, sender du signal til græsset om at danne nye sideskud. Vi holder derfor græsset i groning, når vi klipper det hele tiden. Så ja, græsset fortsætter med at gro, når vi hele tiden klipper det. Holder du op, så vil græsset på et tidspunkt standse, men det tidspunkt kommer først, når temperaturen kommer under 8 grader C. Det lune efterårsvejr holder derfor græsset i vækst, og hvis du ikke klipper det, vil det få en langhåret pels, der kan være svær at styre.

Hæv klippehøjden
Når du sætter klippehøjden op, så rammer du ikke de skud, der sidder i bunden af plænen. Altså får plænen mere en studsning, end en gennemgribende klipning. Der kan langsomt gå længere og længere tid mellem klipningerne, og på den måde hjælper vi græsset til at skrue ned for væksten.

Nedfaldne blade
Mange af havens løvfældende træer og buske løsner deres blade og de daler ned på plænen. Hvis du har mulighed for at skubbe bladene ud i bedet eller under hækken er det at foretrække, men er der tale om et ganske let lag blade, så vil plæneklipperen nemt finklippe dem. Resultatet er en lettere ”grumset” plæne, men snart vil den biologiske nedbrydning finde sted, og så forsvinder det visne look.

Risiko for sneskimmel
Slutter du havesæsonen for tidligt, og efterlader græsplænen med lange strå, så risikerer du, at dele af plænen går til i diverse svampesygdomme. Er der tilmed et dække af blade i det lange græs, så vokser risikoen.
Sneskimmel er én af sygdommene, som rammer plænerne hårdt, hvis det bliver fugtigt og snedækket. Jo mere luft og lys der kommer ned i plænen, des bedre vil den klare sig – også hvis vi altså får rigtig vinter med frost og sne.

Julen sig nærmer 


Snart er det advent, og så varer det ikke længe inden årets sidste højtid oprinder. Julens mange forberedelser kan for nogle være stressende og ubehagelige. Hvilke gaver skal der købes, hvor mange småkager skal der bages, kassen med pynt findes frem, og så skal der da også nye potteplanter i stuens vindueskarme og flotte dekorationer på middagsbordet.

De smukke julestjerner skyder for alvor juletiden i gang, og vil du gerne vente lidt med den julerøde farve, så er der gode muligheder for at lege med andre farver i første runde. Julestjernerne er nemlig forædlet, så de både fås med rosa, hvide, limegule og abrikosfarvede højblade.

HUSK det tager ikke lang tid at pynte op med potteskjulere og friske juleblomster

Naturen flytter ind

Hvis du har lidt mere tid, så er det er oplagt at samle kogler, mos og grene fra naturen og dekorere med. Især de efterårsfarvede julestjerner passer fint sammen med naturens råvarer. Julestjerner fås i mange størrelser, og det er enkelt at finde forskellige skjulere, som passer til dem. Bland en mængde i forskellige farver og fin din kreative åre frem – det er hyggeligt at lave sine egne dekorationer eller selv lave årets adventskrans med de flotte stjerner.

Pas og plej

Julestjerner kommer oprindeligt fra varmere himmelstrøg, hvor temperaturen året rundt er noget varmere, end det er her på vores breddegrader.

Du får derfor her nogle gode råd om, hvordan du forlænger holdbarheden af dine julestjerner:

  • undgå træk – især når du fragter planten hjem fra havecentret
  • pak planten godt ind, så den ikke står for koldt
  • pak hurtigt planten ud af posen når du kommer hjem
  • stil den lyst
  • undgå at placere den lige over en radiator
  • julestjerner foretrækker temperaturer mellem 15 – 22 grader C
  • undlad at stille frugt i nærheden af planten
  • vand planten moderat – ca. hver anden dag med en lille tår vand. Den må endelig ikke stå vandmættet, for så rådner rødderne
  • når blomstringen er ovre, så tilfør gødning til ny vækst

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Krukkerne fyldes med årstidens smukke planter. Sommerblomster og stauder er for længst blevet alt for trætte at se på, så plant de flerårige planter ud i din have og byg krukkerne op med smukke juleroser og stedsegrønne planter

# Julens grantræer kan sagtens tyvstartes i krukker. Minitræer, der minder os om en hyggelig juletid. De kan pyntes med paradisæbler, lyskæder og grankogler bundet med ståltråd

# Frostvejret har kun været en flygtig gæst – endnu. Vær sikker på at du når at få reddet de sarte planter og begynd forberedelserne til overvintring under mere beskyttede forhold

# I køkkenhaven kan du finde inspiration til årstidens supper. Jordskokker, porrer, løg, knoldselleri, rødbeder og gulerødder. De vitaminrige rodfrugter er grundlaget for en dejlig varm suppe til de mørke aftener (og kødløse dage)

# Drivhusets vinstok taber bladene, og det er på tide at få fjernet dem. De danner grobund for store mængder gråskimmel, og skal huset bruges til at overvintre sarte planter i, så er det vigtigt at få dem fjernet

# Eftermodning af grønne tomater er ved at være for sent. Har du stadig sure, grønne og hårde tomater tilovers, så find en god opskrift på syltede grønne tomater eller tomatmarmelade

# De sent modne æblesorter som ’Belle de Boskoop’, ’Topaz’, ’Spartan’, ’Angold’, ’Cox Orange’ og ’Ingrid Marie’ skal plukkes ned og gemmes frostfrit. Med et lager af vinteræbler kan du lave retter med friske æbler frem til marts måned

# Ryd op i haven. Saml alle vandkander og tøm dem for vand (vend dem på hovedet). Tøm krukker for visne planter og jord. Vend også dem på hovedet, så nedbør ikke fryser til is og risikerer at frostsprænge dem

# Saml værktøj og gå en tur på værkstedet, så de kan få en omgang vedligeholdelse