Havetips Uge 48

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Ved at være sidste udkald       

Når forårshaven skal i jorden allerede i efteråret, må vi hellere se at få det gjort. I havecentrene sælger de stadig ud af deres forårsløg, men kasser og hylder er halvtomme, så har du endnu ikke taget aktion, så er det ved at være sidste udkald.


Tager tid at komme godt fra start
Når de tørrede blomsterløg skal komme godt fra start, så handler det om at få dem til at danne rødder. Det gør de først, når de bliver fugtet op. Så længe de ligger i posen sker der ikke rigtig noget. Processen fra tørt løg i dvale til aktivt groende blomst tager tid, og da processen og blomsterinitieringen (dannelsen) skal ske over vinteren, hvor temperaturen og dermed også væksten tager tid, går det ikke at komme for sent.

Her kommer blomsterløgene fra
Da blomsterløgene i foråret visnede ned, trak løget alle næringsstoffer tilbage til løget. I de hollandske blomstermarker, hvor størstedelen af vores blomsterløg kommer fra, er det helt den samme historie. Lange, lige rækker med farvestrålende blomsterløg får lov til at visne ned og gå i dvale. Henover sommeren løftes løgene af jorden og lægges til tørre. Herefter pakkes de i portionsposer og mærkes med sortsnavn og -billede. I starten af september kan vi så vælge blandt et stort og bredt udvalg i havecentrene.

Deadline i december
Har du, ligesom jeg, stadig nogle poser liggende, som du ikke lige har fået sat, så er det godt at bruge december måneds opstart som deadline. Store løg som tulipaner og narcisser skal forholdsvis langt ned i jorden, mens de mindre krokus, perlehyacinter og scilla ikke må plantes for dybt. En tommelfingerregel siger, at løg skal ned i 2 x løgets højde, så er dit løg 3 cm, så skal rodskiven ned i 9 cm.

Husk altid at vende løget rigtigt – rødderne skal nederst.

Mørke og lys 

Det er gråt, vådt og mørkt. I trafikken skal de gående bære refleksvest – også selvom det er midt på dagen, og cyklisterne bør ligeledes have tændte lygter altid. Der er stadig mange dage til vintersolhverv (21. december), så det bliver sågar værre endnu. Det kræver nærmest fridage fra job eller weekender for at nå noget i haven, og i takt med at mørket sænker sig, så falder aktivitetsniveauet hos de flittige haveejere også.

Der skal nok blive lys igen
Julemåneden nærmer sig, og de fleste glæder sig heldigvis over de mange lyskæder og levende lys i lanterner, som den mørke årstid jo også byder på. Dage med solstrejf har vi heldigvis også nogle af – så får vasketøjet en frisk duft, og der er mere energi til at få ordnet lidt udenfor. Lyset skal også snart tændes i adventskransen, som enten skal bindes eller indkøbes. Mange køber en bundet grankrans og pifter den op med lidt lækkerier fra haven. Her er der meget at gå efter, for visne frøstande, kogler og tørrede blomster er det helt store hit i kransene i år. Måske orker du ikke en krans – så kan fire stager på et fad pyntet med natur også hjælpe til med at skabe en god stemning.

En ny sæson lurer i tunnelen

Nøgne træer, nedfaldne blade, visne staudetoppe og en køkkenhave i forfald. Havesæsonen 2020 lakker mod enden, men snart skal frøposerne findes frem og forspiringen i gang. Inden længe skal der lægges planer for, hvilke blomster, der skal plantes i skærehaven, om det er på tide at få nye ribsbuske, for de gamle er udtjente og giver for lidt, et stykke af græsplænen skal måske sås til med vilde blomster, og vinranken i drivhuset beskæres.

Planlæg allerede nu

Hvad lykkedes for dig i 2020? Hvad savnede du i din have? Er der træer eller buske, som er blevet for kraftige og skal beskæres? Fik du sået for meget salat og for lidt ærter? Blev drivhusets tomater for sent modne? Er kompostbeholderen ikke stor nok?

Lige nu er der længe til forår 2021, hvor der igen bliver travlt med at forberede haven til en skøn sæson. Jo flere gøremål, som du får sat fokus på allerede nu, des mere tid bliver der til at nyde foråret i haven.

Indkald til familieråd med hjemmebag eller en lækker is med bær fra haven. Lyt til din families behov i haven. Er det en ny gynge i det gamle æbletræ, et klatrestativ eller en nedgravet trampolin? Er det masser af jordbær, ærter, hindbær og majs, som savnes? Er det blomster til buketter, kranse og dekorationer?

Har du brug for hjælp til at lykkes, så besøg dit havecenter, hvor de har mange års erfaring og kan vejlede dig.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Hjælp, der er helt grønt i min køkkenhave! Ukrudtet har kronede dage med masser af fugtig jord og lune temperaturer. Mange ukrudtsarter vil bukke under, når den første frost indfinder sig, men især græs, mælkebøtter og arter, der vokser sent på året, er svære at få bugt med. Eneste fornuftige løsning er at luge planterne væk (hjælper ikke at hakke, for ukrudtet vokser videre bagefter)

# Havens planter må du gerne klippe lidt i, så årstidens kranse og dekorationer bliver ekstra flotte. Alle planter er på denne årstid i dvale og tåler beskæring, dog bør du undlade at klippe i valnød, birk, ahorn og alle i kirsebærslægten, da de væsker og risikerer at få svampesygdomme

# Græsset vokser stadig, om end tilvæksten er meget lille. Falder der visne blade på plænen, så snup en tur med plæneklipperen hæves i høj position. Nu bliver græsset studset samtidig med, at bladene kværnes, så regnormene bedre kan få glæde af dem

# Storblomstrende klematis, der først blomstrer fra juni måned, kan beskæres tilbage til ca. 30 cm her i vinterperioden. Så får du masser af blomster på planten til næste år. Klematis, der blomstrer tidligt (april – maj) må du endelig ikke klippe i, for så forsvinder blomsterne

# Slyngroserne dannede kraftige lange skud i august måned. Skuddene bragte ingen blomster i år, men du kan få stor glæde af blomsterne til næste somme, men det kræver, at du binder dem til en tråd eller stativ, så de er så vandrette, som muligt. Måske er de også for lange, og selvom man egentlig ikke bør beskære roser på denne årstid, så er det i orden, når det drejer sig om slyngrosernes augustskud

# Hold øje med muldvarme og mosegrise. Havens aktiviteter er få, så nu har dyrene ro til at boltre sig og lave nye gange. Sæt fælder op og husk at dække dem med en omvendt spand, så kæledyr ikke kommer til skade

# Tag børn og børnebørn med i værkstedet og byg insektbo og redekasser – en rigtig god gaveidé til julens mange ønskelister

# Fodr fuglene og fortsæt med at fodre, så de ikke sulter