Månedens Plante – December

Julens rose kan pynte op både ude og inde. Når den anvendes ude, så holder blomsten i flere måneder

Julens rose holder længe

Årets sidste blomstrende staude runder året af med manér. Rank og stolt står de jomfruelige hvide blomster med generte nikkende blomsterhoveder fyldt med lange gule støvdragere. Skulle der komme en sulten bi forbi, så er julerosen også klar med et måltid.

Tåler frostgrader
Der er langt mellem de blomstrende planter, som godt kan tåle at stå udenfor i den bidende kulde, men julerosen hører blandt de planter, som godt kan tåle det. Når frosten rammer, så lægger planten sig fladt ned. Den ser aldeles punkteret og helt død ud, men så snart temperaturen igen stiger, så fyldes blade og blomsterstængler med vand, og nu står den igen, som om intet var hændt.

Nogle taler om, at planten har en form for frostvæske, så plantecellerne ikke sprænges ved negative temperaturer.

Klæder de grønne graner
December er en hyggelig måned, hvor mørket får os til at tænde lys. Når vi hænger lyskæder på grantræer, så spreder julehyggen sig for alvor. Store og mindre kegleformede grantræer med kæder af små LED lyskæder plantet i krukker byder både dig, din familie og besøgende velkommen. Det er oplagt at supplere juleudstillingen med de fine hvide juleroser, der med en fin bund af mørkegrønne blade binder det hele godt sammen. Juleroser står også flot plantet sammen i en større krukke – måske pyntet af med mos og grankogler?

Til inde og ude
Blomsterne på juleroser holder i længst tid, når det kølige vejr holder dem lidt tilbage. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få glæde af de fine juleroser indenfor, men det betyder, at blomsternes holdbarhed mindskes. I en potte eller sammenplantning ved stuetemperatur, vil der gå omkring 10 dage inden støvdragerne falder af. Derefter vil de hvide kronblade stadig være dekorative i ca. en uge.

Til buketter
Julerosens blomst kan også anvendes til buketter, men planten har lidt svært ved at forblive saftspændt. Rids derfor stænglerne og sørg for at bruge en vase, hvor vandet kan stå højt.

Genanvendelig
Juleroserne kan med fordel stå i krukker til den dag, hvor du synes de skal videre i deres liv. Derefter skal du finde et passende voksested til dem i din have.

Lysforhold:                   skygge eller halvskygge
Jordbund: almindelig fugtigholdende havejord
Pasning:     i februar/marts klippes de gamle blade af, så der er plads til nye og friske. Efter blomstringen skal du give planterne lidt gødning. Hvis sommeren er meget varm og tør, så er det nødvendigt at give juleroser vand.

Juleroser sår sig selv, så pas på med at luge de små spæde frøplanter op – de vokser lige under planten.