Havetips uge 50

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Havehjælp ønskes!       

I denne søde juletid stresses der lidt, når ønskelister skal udfyldes og gaver købes. Vi vil så gerne gøre hinanden glade, men ofte kan det gå hen at blive en lang indkøbsliste, der bare skal overstås – og måske koordineres, så familien ikke får købt de samme gaver.

I vores meget materielle verden kan man måske dvæle lidt ved, hvad en god gave er. Mange forbrugere køber de ting, som de gerne vil have, og når julen nærmer sig, er det helt umuligt at finde på noget nyt. Jeg fik en forespørgsel på, hvilke sorter af prydløg, som var de bedste. Min veninde havde nemlig planer om at pakke en kasse med prydløg ind til den voksne søn og hans familie. I deres have er der nemlig lidt tomt hen over foråret, og løg kan man jo altid få glæde af. Lur mig om gaven ikke også følges op af et par timers havehjælp, så løgene kan komme i jorden.

Der var en gang, hvor de bløde gaver ikke var så populære – børn ønsker sig hårde gaver med legetøj, men teenagere er meget begejstrede for tøj. Under træet ligger mange gavekorts-gaver. Vi skal på brunchbesøg, museumsbesøg, til koncert eller vinsmagning. Du kan også pakke et gavekort til dit havecenter ind. Brug lejligheden til at sætte dig selv på som hjælp, når planterne skal købes og plantes. Det er altid god tid sammen, når nyt skal tilføjes haven. Når du næste gang kommer på besøg, så vil projekterne blive fulgt med stor interesse. Gror planten, som den skal? Kan der blive plads til én til? Måske er ukrudt under træet et problem, men så vil nogle bunddækkende planter løse opgaven – en ny gaveidé er på plads.

Gaven til veninden kan også være lækre havehandsker, opbindingssnor eller en flot beskæresaks. Der er rigtig mange muligheder til os, der gerne vil pynte lidt op med lanterner, opsatser, udendørskrukker og smukke planter.

PS Husk også at sende en dejlig buket af sted til dem i familien, som alligevel ikke bliver samlet omkring træet juleaften

Grønt er godt   

  
Havens grå og brune toner har godt af at få modspil af de lidt mere grønne farver. Vintergrønne planter har måske ry af at høre kirkegårdene til, men de grønne nåle og blade klæder nu en gang også haverne.

De meget populære laurbærkirsebær bruges både som hække og som ”grønne pletter” i havens bede. De brede læderagtige blade holder, sammen med buksbom, haven grøn uden at de taber et eneste blad. Stødt og roligt tillægger planterne lidt mere størrelse år efter år. Måske klipper du dine buksbom runde eller kantede, og måske er du også ude med saksen for at holde laurbærkirsebærhækken lidt i form. Planterne klarer det meste – kun i meget tørre perioder risikerer de at tabe bladene.

Skulle vintervejret skifte retning med super meget kulde fra øst, så risikerer bladene på de bladstedsegrønne planter at tørre ud og visne. Det er sjældent med døden som følge, men mange skud og grene kan tage stor skade. I første omgang ser du ikke skaden, for der kan gå måneder før plantens safter øges – først her viser de døde planteceller skaderne. Skulle dine planter til næste forår stå brune og skadede, så skal du klippe dem tilbage til friskt ved. Du har mistet noget af planterne, men resten skal nok skyde igen.

Hvis du vil være sikker på vintergrønne planter, der kan tåle vinteren, så er de fleste nåletræer en god løsning. Tuja, cypres, taks, Tsuga, ceder, hemlock, fyr og granner er alle gode bud på planter, der gennem vinteren står flotte. De behøver ikke vokse sig 10 m høje, for mange af nåletræerne fås i dværgversioner. Udvalget er meget stort og bredt, og nålefarven kan både være grøn, blågrøn, grålig eller gul- og hvidbroget.

Vintergrønne planter i haven er godt for:

  • Fuglene, som kan søge ly for nedbør, vind og kulde
  • Føde fra kogler til fuglene
  • Insekter, der har brug for et sted at sove vintersøvn (eks. guldøjer og mariehøns)
  • Læ, når det blæser kraftigt
  • Når du skal bruge materiale til kranse og dekorationer


FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Julens blomster står lunt i stuen, og det kan godt være lidt af en udfordring at holde dem i live. Julestjerner er især svære at passe, men undlader du at vande oppefra, men kun stiller dem i en skål med vand i ca. 15 min. 2 gange hver uge, så sikrer du dem en lang levetid. Julestjerner taber ofte deres blade, fordi vi vander dem for meget!

# Brug også lidt tid på at få støvet de grønne stueplanter af. Støv og partikler sætter sig på bladene, og så har de lidt svært ved at ”ånde”. Brug en blød klud eller vatrondel og anvend kun rent vand – ikke rengøringsmidler på de levende planter!

# Klip de sidste roser og stauder ind til en lille buket. Der er ikke overvældende mange blomster i haven lige nu, men der er stadig planter, som fortsætter med at give blomster

# Tjek kasser med lagrede løg, æbler, kvæder og nødder jævnligt. Mugne og rådne eksemplarer skal væk fra kasserne. Husk at stille dem med god afstand og et godt luftskifte. Husk også at æblerne udskiller et enzym, som får omkringliggende madvarer til at modne

# Køkkenhaven er måske fyldt med visne bønnebuske, ærteblomster og punkterede squash. Hvis du har plantet kål og rodfrugter (vintergulerødder, rødbeder, pastinak, knoldselleri og persillerod) så er det en god idé at grave især dem, der sidder over jorden op. Du kan langtidsopbevare dem i fugtigt sand frostfrit

# Rengør drivhuset, hvis du får tid. Glas og sprosser er fyldt med svampesporer og overvintrede spindemider og luseæg. Jo tidligere du får gjort huset rent, des længere tid går der inden du igen fylder planter ind i huset, og dermed mindskes smittetrykket yderligere. Når du gør det nu, så har du også bedre tid til foråret, hvor der er mange gøremål i haven

# Dæk kompostbunken til, så årstidens nedbør ikke vasker næringsstofferne ud af din fremtidige muldjord

# Lænestolen og sofaen lokker, og har du brug for en pause væk fra Tv-skærmen, så find dine havebøger frem. Lad drømmene om sol og sommer fylde dit sind, og lav notater til næste sæson dejlige haveprojekter