Havetips uge 27

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Julivejr på terrassen  

Den drilske sommermåned byder igen i år på lidt blandet sommervejr med regnbyger og lettere overskyede dage. Heldigvis holdes temperaturen på moderate grader i den lave ende af 20’ene, så hedebølgen undgås. Familierne samles og uderummet er for alvor i fokus. En tur til stranden, i skoven eller på besøg i en forlystelsespark er hverdagen for mange sommerferieramte familier, der igen i år vælger at holde ferien i Danmark. Andre søger sommerstemningen i fritidshuset, hvor tempoet skrues ned. Terrasselivet er i højsæde med mange timer under parasollen eller solhat. Måltider nydes, kaffepauser og afslapning på en solseng eller med næsen i en bog.

Planter skaber liv
Sommermånederne er også månederne, hvor svirrefluer og sommerfugle søger nektar i planterne. De skelner ikke så meget mellem, hvilke planter der bidrager til måltidet, men der er forskel. Vil du bidrage til mere liv i vores natur – lige på terrassen, så kan du vælge nogle af disse sommerblomster og krydderurter:

Dansk navnLatinsk navn
Blå salvieSalvia patens
DusksalvieSalvie viridis
Fennikel (bronzefennikel)Foeniculum
FløjlsblomstTagetes
FrøkenhatZinnia
GeorginerDahlia
HavebrøndselBidens ferulifolia
HeliotropHeliotropium
Japansk myrteCuphea
Jernurt eller haveverbenaVerbena
Jomfru i det grønneNigella
KornblomsterCentaurea cyanus
MorgenfrueCalendula officinalis
PrydalliumAllium
PrydtobakNicotiana
SolbærsalvieSalvia microphylla
SolhatRudbeckia hirta
SolsikkeHelianthus anuus
SommerfuglelavendelLavandula stoechas
Stolt kavalerCosmos
TexassalvieSalvia farinacea
TimianThymus

Få succes med hindbær

Jordbærfesten har længe været i gang, og med længsel venter vi på, at hindbærrene modner. Hindbær er på mange måder et elsket sommerbær, men da det sjældent tilbydes som bakkebær, har mange ikke mulighed for at kunne nyde de skønne bær i samme grad som jordbærrene.

Med mindre du selv dyrker dine egne hindbær i haven.

Der findes en række forskellige sorter af hindbær. De fleste er røde, men der findes også gule hindbær (som smager forbavsende godt). Hindbær inddeles i to grupper: sommerhindbær og efterårshindbær. Førstnævnte blomstrer og laver frugt på skud fra sidste år, mens efterårshindbær først gror med nye skud, som så blomstrer og giver bær – derfor forsinkelsen på modningen.

Sommerhindbær
Dejlig sød og kraftig hindbærsmag på sidste års skud. Samtidig med, at planten modner bær, vil der også vokse nye bundskud frem. Disse bundskud skal du passe på – der vil næste års høst være at plukke.

Når du har høstet bær, kan du klippe de bærbærende skud af – eller du kan vente til vinter eller tidlig forår med denne beskæring.

Efterårshindbær

Fra august og langt ind i efteråret kan du høste dejlige hindbær på de sorter, som vi betegner efterårshindbær. Smagen er dejlig, men vil for nogen synes mindre kraftig, da solens kraft er mindre sidst på sommeren. Fordelen ved efterårshindbær er, at der sjældent er ”orm” i bærrene. Den lille hindbærbille, som opfostrer nye generationer i hindbær, er oftest kun en udfordring, når man dyrker sommerhindbær. Efterårshindbær skal du klippe helt tilbage i det tidlige forår inden de bryder med nye blade.

Placering        Solrigt

Jord                  Alm. jord. Undgå vandmættet jord. Brug de skønne krukkehindbær til højbede og krukker.

Pasning           Vand godt i forbindelse med plantning og de følgende år i tørre perioder. Gød hvert forår. Bind de lange skud op med en støttesnor langs rækken. Klip sidste års bærbærende skud af på sommerhindbær og alle skud af på efterårshindbær.