Havetips uge 34

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Sådan sikrer du friske jordbær til næste år

August og september er optimale måneder at plante jordbær, og det skønne bær er svært at undvære, når studenterne springer ud og sommerferien står for døren.

Hvorfor?

Måske har du allerede et par rækker jordbær i din have, så hvorfor skal du plante nye? Jordbær er kortlivede planter og efter 3 – 4 år bliver planterne trætte og danner færre bær. Ønsker du friske, saftige og store jordbær, så bør du hvert år skifte 1/3 eller 1/4 af dine jordbærplanter ud med helt friske.

Derfor skal du plante helt nye planter?

Du oplever sikkert, at jordbærplanterne sætter udløbere, og at der på dem dannes nye planter. Det er faktisk plantens egen form for overlevelse – den fornyer sig selv. I haven bør du klippe disse udløbere af, så hovedplanten får lagret al den energi, der er nødvendig, når næste års blomster dannes.

Vil du sikre dig sunde og robuste nye jordbærplanter, så bør du tilkøbe nye planter fra dit lokale havecenter. Her er jordbærplanterne testede for diverse sygdomme, som du slet ikke vil ønske at få bragt ind i din have.

Sådan gør du:

 • Vælg et friskt stykke jord i din køkkenhave – hvor der ikke tidligere har været jordbær
 • Tildel jorden en god portion kompost
 • Køb den eller de sorter af jordbær, der passer til dit behov og smag
 • Plant med 40 cm mellemrum i rækkerne og en rækkeafstand på 1 m

Husk

 • Jordbær skal gødes om efteråret – ikke om foråret
 • Jordbærplanterne skal vandes, hvis foråret er nedbørsfattigt

Klip ikke i havens hortensia

Da vinterens kolde vinde sved blomsterknopperne af havens hortensiabuske, var prognoserne for blomster ikke gode. Heldigvis gik det knapt så galt. Lige nu er der mange fine blomster, men de dukkede senere op, end de plejer. Almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla danner deres nye blomster i endeskuddene på de nye grønne grene, som busken også danner lige nu. Stritter de op, så må du endelig ikke klippe i dem – så klipper du næste års blomster af.

Blomsternes farve

Måske har du købt en blå hortensia, som nu bliver rosa? Det kan sagtens ske (og det vidner billedet nok også om). Hortensia gror i normal havejord og kræver ikke særlige jordblandinger, hvis din jord er nogenlunde almindelig. Har du sandblandet jord, vil det være en udfordring at holde planterne vandet nok op. Den blå farve i blomsten fremkommer, når der i jorden findes et bestemt mineral (aluminiumioner) og optagelsen er først optimal når jordens surhedsgrad er lav. 

Vil du derfor sikre dig planternes blå farve, så skal du:

 1. plante i surbundsjord
 2. tilføre ”farv mig blå” forår og efterår


Andre af årets hortensia har ”flade” blomster

De randblomstrende hortensia er en underart af Hydrangea macrophylla og hedder bl.a. serrata. De blomstrer ligeledes på sidste års blomsterknopper og farven er påvirkelig med mængden af aluminiumioner, som er tilgængelige for planterne.


Dem, der blomstrer altid

Hortensia er en af verdens mest populære prydbuske til haverne, og da dens hårdførhed ikke altid indfrier forventningerne, så har planteforædlere fundet ud af at krydse sig frem til en serie af hortensia, som blomstrer på de skud, som planten når at danne fra foråret. De blomstrer altså på indeværende års skud. Det er smart, for så slipper vi for at dække planterne i hårde vintre og forgæves gå og vente på smukke blomster om sommeren.

Spørg efter de hortensiasorter, der blomstrer på etårsskud i dit lokale havecenter – der findes flere slags og de findes i mange farver.

Ingen regel uden undtagelse

Har du en gammel fin busk, som den på billedet, kan du godt klippe nogle blomstergrene af – det giver busken en fin og let beskæring. Blomsterne er super dekorative alene eller sammen med andre af årstidens blomster fra haven. Hortensia er meget vandkrævende planter, og det samme gælder, hvis du ønsker at klippe et par grene af til buketter.

Tips til buketter

 • Klip tidligt om morgenen, hvor blomster og blade er fugtige af morgenduggen
 • Fjern alle grønne blade på nær det eller de to øverste inden blomsten
 • Sæt straks stilken i vand og hold øje, så vasen ikke løber tør