Havetips uge 36

Tid til haven

Af: Marianne Bachmann Andersen

Vær med til at gøre en forskel

Vær med til at sikre flere insekter i din have

Landets havecentre og planteskoler indbyder til Havens Dag d. 12. september, og i år vil der med temaet ”Dyreliv i haven” være fokus på de planter og blomster, der især er gode for insektlivet. I havecentrene er der stor faglighed omkring planterne, men gartnerne er ikke biologer. Til gengæld ved gartnerne under hvilke forhold planterne trives bedst. Skal du plante på fritidsgrunden, i forhaven, i højbedet, på terrassen, i altankassen eller under skyggefulde træer, så kan du søge hjælp hos gartneren. Havecentrenes store udbud af planter hjælper dig til at få indrettet og plantet din have til med de bedste insektvenlige planter, så du kan være med til at øge biodiversiteten.

Stor som lille

En have er et lille stykke natur. Uanset om haven er på 1000 m2 eller blot er 50 m2 stor, så bidrager planter og blomster i haven til den samlede natur. Selv det mindste staudebed eller altankasse med nektarholdige planter giver mulighed for, at diverse insekter kan finde føde. Asfalt, betonfliser og anden ”ikke levende” belægning levner ikke megen plads til dyre- og insektlivet, mens træstammer, brændestabler og fuglebade er essentielle for livet i haverne.

Perfekt årstid til at plante

Da kampagnen ”Havens Dag” for 31 år siden så dagens lys, var formålet at sætte fokus på plantning i efteråret. Rigtig mange planter har godt af at blive plantet allerede i efteråret – de får derved mulighed for at etablere sig på en årstid, hvor tilvæksten er mindre og fordampningen fra bladene og jorden er så lille, at det næsten ikke kan gå galt. Det betyder IKKE, at der kan springes over med vandingen. Alle nyplantede planter skal holdes ved lige med vand. Især mens der plantes, og i særdeleshed, hvis der efterfølgende kommer en tør periode.

Masser af udvalg

Din lokale gartner har haft travlt med at gøre klar til den kommende weekend, hvor det er Havens Dag. Et stort og bredt udvalg af træer, buske, frugttræer, frugtbuske, roser, prydbuske, stauder og græsser er pakket ud og sat frem til alle, som måtte ønske at komme forbi.

HAVENS DAG – Dyreliv i haven. Vær med til at gøre en forskel

Efterårets gyldne farver 

Når dagene kortes (de er faktisk blevet 4 timer kortere), så vil mange af vores planter takke af for dette års sæson og snart falder bladene af. Heldigvis kan vi se frem til en dejlig periode, hvor mange af planterne inden løvfald skifter til efterårsdragten med smukke gyldne farver.

Mangler du planter med flotte gyldne farver i din have, så er her 8 gode bud:

  1. Vinget benved, Euonymus alatus ’Compactus’

Opret og ret kompakt busk, der bliver ca. 1 m høj og noget bredere. Farves i september – oktober.

  1. Alm. benved, Euonymus europaeus ’Red Cascade’

Opsigtsvækkende og utrolig dejlig busk. ’Red Cascade’ bliver 2 – 3 m høj og bred med en ret åben vækst og let overhængende grene. Bladene er flotte røde om efteråret, og når de er faldet til jorden, efterlades busken med de mest dekorative pink kapsler og orange frøkapper.

  1. Benved, Euonymus planipes

Denne art stammer fra Japan og er en pragtfuld plante, der godt kan nå op mod 3 – 4 m i højden. Relativt store blade på de kraftige oprette grene med udbredte sidegrene. Røde efterårsblade, der falder tidligt og efterlader resten af planten med små hængende japanske røde lygter med orange frøkappe.

  1. Spiræa, Spiraea betulifolia

Har du brug for en god bunddækkende busk under havens større buske og træer? Så er denne spiræa et godt bud. Bliver knapt 1 m høj og har en tæt forgrenet vækst. Blomstrer med hvide blomster i juni og afslutter året med rødlige til gule blade, som holder relativt længe. Nem og sikker plante i haven.

  1. Røn, Sorbus ‘Dodong’, ‘Autumn Spire’

Hos alle rønnetræer skifter bladene farve om efteråret. De flotteste efterårsfarver ser vi på sorterne ’Dodong’ og ’Autumn Spire’, som er fundet i Japan og Sydkorea.

’Dodong’ bliver omkring 5 m højt og har en middelstor krone. Får orangerøde bær.

’Autumn Spire’ bliver omkring 4 m højt og har en tæt slank opret vækstform. Får orangerøde bær.

  1. Hjertetræ, Cercidiphyllum japonicum

Lille træ eller flergrenet stor busk, der danner er pyramideformet krone. Vil typisk nå en højde på 5 – 6 m. Bronzefarvede blade i udspring, blågrønne blade hele sommeren og som én af de første træer, får hjertetræet de skønneste efterårsfarver i gule, orange, rødlige og ligefrem lilla farver. Dufter desuden krydret og lidt af jordbær i forfaldet.

Vokser i helt almindelig fugtig havejord og tåler beskæring, hvis det bliver for stort.

  1. Tempeltræ, Gingko biloba

Den forholdsvis langsomme vækst gør, at tempeltræet ikke synes at blive så kraftigt og stort, men når man måler 100 år gamle træer i Europa, så når de 20 m. Afhængigt af den størrelse, som du planter, vil træet nå en højde på ca. 4 – 5 m efter 10 år. Tempeltræet tåler beskæring, så ønsker du en slank udgave, er det også en løsning.

  1. Japansk ahorn, Acer palmatum

Ønsker man et mindre træ til haven, er japansk løn et godt bud. Der er en del sorter at vælge imellem, og det er muligt at få oprette, fladtvoksende eller overhængende former. Bladfarven varierer fra grøn til gul eller purpurrøde. Fælles for dem alle er et prægtigt efterårsløv, når bladene trækker næringsstofferne tilbage til oplagring i rodnettet. Der er over 200 forskellige sorter at vælge imellem, hvor nogle af de mest almindelige er:

Acer palmatum ’Atropurpureum’, opret træ med purpurrøde mellemstore blade.

Acer palmatum ’Bloodgood’, opret træ omkring 2 m høj med meget mørke purpurrøde blade.

Acer palmatum ’Dissectum’, kugleformet vækst 2 m høj med lysegrønne blade.

Acer palmatum ’Garnet’, kugleformet vækst 2 m høj med purpurrøde blade.

Acer palmatum ’Inaba-shidare’, opret vækst og overhængende grene med purpurrøde blade.

Acer palmatum ’Osakazuki’, opret med grønne blade, fantastisk efterårsløv.