Tid til haven
Af Marianne Bachmann Andersen
Sensommervibrationer
Dagen er nu kortere end natten. Efterårets jævndøgn d. 22. september sætter for alvor punktum på sommerens mange lyse timer, men heldigvis kan vi nyde det lune efterår en stund endnu. Vi er blevet forkælet med herlige solskinsdage, og de mange solskinstimer giver et ekstra boost til mange af sensommerens grøntsager, frugter og blomster.
I drivhuset modner tomaterne på livet løs. Godt er det, hvis du kan åbne dør og vinduer om dagen og lukke dem ned om natten. Luftfugtigheden er meget høj, og svampesporer har gode betingelser, hvis du ikke får luftet godt ud om dagen. Du kan med fordel klippe de kedelige blade af tomatplantens lange ranker, men husk at lade de nye friske blade blive siddende – de er med til at modne tomaterne. Chili og peber er også klar til høst.
Nu kan du eksempelvis forberede en skøn chiliolie til vinterens retter.
4 spsk chiliflager
½ dl vand
2 spsk tomatpure
1 fed hvidløg
1 knivspids stødt spidskommen
1 knivspids salt
1 tsk. citronsaft
1 tsk sukker
1 dl olivenolie
Kog chiliflagerne til vandet fordamper. Tilsæt alle ingredienser på nær olien. Lad blandingen køle lidt af og smag til med frisk chili eller cayennepeber. Kog op igen. Efter endnu en afkøling hældes halvdelen af olien i. Kom olieblandingen på glas og hæld resten af olien i. Opbevares i køleskab.
Har du (for) mange tomater, så er denne tomatsalsa god som tilbehør til snart sagt alle retter.
Til 250 g tomater, skåret i mindre stykker tilsættes:
½ – 1 fed hvidløg (presset)
1 finthakket skalotteløg
1 tsk sukker
½ tsk salt
1 spsk olivenolie
1 spsk finthakket basilikum, koriander eller estragon
Friskkværnet peber
Bland det hele sammen min. 30 minutter før servering. Vend og mos lidt i blandingen et par gange, så salaten bliver ekstra saftig.
Rådne æbler, der falder af
Øv – æblerne når dårligt at modne før de mister forbindelsen til træet og falder tungt til jorden. Sådan lød snakken over kaffebordet til weekendens familiefest. Vi har store forventninger til frugttræernes formåen, så når de svigter os, er det meget frustrerende. Oplevelsen er desværre helt almindelig i nogle sorter af blommer, æbler og pære i år. Det ustabile vejr først på sommeren og den våde periode i august måned har skabt gode betingelser for den karakteristiske svamp med hvidlige svampesporer – gul monilia.
Svampen overvintrer i indtørrede frugtmumier på træet og i angreben frugt. Sporerne vækkes til live i forsommeren og spredes fra mumierne med vind, vand og insekter. Har de nye frugter et lille hul i skrællen, så angriber gul monilia.
Det kan du gøre:
- Fjern de gamle frugtmumier, så snart du opdager dem. Undlad at smide frugterne på komposten – de skal ud af haven.
- Har du stadig nedfaldsfrugt liggende under træet om foråret, skal de fjernes.
- Når de nye frugter vokser frem i løbet af sommeren, skal du kigge efter eventuelle nye angreb.
- Tynd ud i frugterne, så de ikke sidder så tæt, at de vil røre ved hinanden.
- Beskær træet, så der skabes et godt luftskifte i kronen (kan sagtens gøres om sommeren)
- Undlad at gøde kraftigt med kvælstof