Havetips uge 47

Havetips

Tid til haven

Af Marianne Bachmann Andersen

Sådan kommer du foran

Du kender måske følelsen af, at ønskesedler til julens store begivenhed skal koordineres, gaverne købes (gerne i god tid), adventskranse og pakkekalendere skal være på plads og det hele spidser lidt til. Snart er der kun 1 måned til jul, og så må havearbejdet altså vente.

Eller skal det? Et par timer i haven kan gøre en kæmpe forskel på opgaverne til foråret. På med havehandsker, gummistøvler og en lun sweater. Jorden er fortsat så varm, at græsset vokser og blomsterløgene begynder at røre på sig. Det er oplagt at få plantet de planter, som du måske ikke har fået i jorden, få lagt de blomsterløg, som stadig står i poserne og lagt de hvidløg, som måske endnu ikke er købt hjem, men som du sikkert gerne vil være selvforsynende med.

I planteskolerne er der travlhed, for der plantes på livet løs. Hække med barrodede planter skal i jorden, nye træer til nye haver og dejlige buske, der giver både blomster og bær fyldes i bede til gavn for havens mennesker og dyr.

Du kan komme foran med havearbejdet, hvis du allerede nu får plantet de planter, som du ønsker skal være med i dit havebillede til næste år. Planterne har rigtig godt af at have lang tid til at etablere sig på et nyt voksested.

Har du drivhus, så kan du også bruge et par timer her. Der skal ryddes op, fjernes visne blade og døde plantedele. Du kan med fordel vaske drivhuset godt og grundigt, så svampesporer og overvintrede skadedyr ikke har så gode betingelser. Du kan også vente med rengøringen til foråret, men når du allerede her i efteråret får gjort det lidt sure arbejde, så er det skønt at tage et helt rent og fint hus i brug, når der til foråret skal plantes nye tomat- og agurkeplanter, og du allerede til februar begynder at så de første frøbakker til.

Rengør haveredskaberne og læg dem til tørre. Så er de klar til at få et eftersyn, blive smurt og måske slebet og malet/lakeret i vinterens løb. Havesakse, hækkeklippere og plæneklippere skal også ses efter, renses og klargøres, så de er er klar til start, for tiden flyver og snart er det forår.

Sådan holder julens blomster længe

Fristes du også af de dejlige juleblomster? Skønne planter med stærke traditioner bygger langsomt stemningen op – julen nærmer sig. De flotte julestjerner er meget fascinerende med deres smukke højblade, der fås i røde, hvide, rosa, laks og faktisk også gule farver.

Det er dog ikke altid helt enkelt at få julens blomster til at holde sig flotte helt frem til juledagene. Bladrandene visner, bladene falder af og pludselig ligner de fine planter slet ikke det, som de skulle.

En god start

Det latinske navn på julestjerne er Euphorbia pulcherrima og planten stammer oprindeligt fra Centralamerika, hvor den er flere meter høj. Julestjerner tåler ikke voldsom kulde – især kolde vinde er de sarte overfor. Overfører vi den viden til danske forhold, så bør du altid købe julestjerner, som sælges inde fra butikken – ikke på gaden. Når du bringer din nyindkøbte julestjerne hjem, så skal den pakkes ind, så den ikke får træk. Den beskyttende pose eller havecentres blomsterpapir er nok.

Vand fra bunden

I de danske gartnerier har julestjernerne vokset sig store og kraftige. De vokser ved ca. 20 grader og vandes alle fra de borde, som de dyrkes på – altså nedefra. Det er en nyttig information at have med sig, når julestjernerne skal holde længe. Det er nemlig sådan, at gødningen, som følger med vandingsvandet også optages i potteklumpen, og når den tørrer ud, samles saltkrystaller i jordens overflade. Man kan risikere at koncentrationen af næringssaltene vandes ned til de nye rodspidser og skader dem, når man hjemme vander ovenfra.

En anden forklaring på, at det er svært at passe julestjerner er, at netop vandingen nedefra giver flere rødder i den nederste del af potten, og i vores forsøg på ikke at vande for meget, så holder vi kun den øverste del at potteklumpen våd – rødderne tørrer derfor ud.

Det skal du gøre

Er det muligt at beholde plastpotten inde i din potteskjuler, så kan du tage den op og lade den suge vand fra en dyb tallerken. Gør du det ca. én gang om ugen, så har du vandet din julestjerne nok. Der vil altid falde et par blade af undervejs, men planten vil generelt klare sig bedst og længst ved denne metode. Det tager ca. 20 min. for potteklumpen at trække vand nok.

Når planten har det dårligt

Hvis din julestjerne hænger med toppen, så skal du tage dig af den. Er rodklumpen våd, så skal du lade den tørre næsten helt ud, inden du igen vander den. Fjern de dårlige blade og stil planten så lyst som muligt. Har du et køligere rum, så lad planten komme til hægterne lige så langsomt.

Da jeg talte med en gartner, der laver 3 mio. julestjerner hvert år, så var hans påstand, at julestjerner aldrig dør af vandmangel – de dør af overvanding. Fagfolket siger, at det er vigtigt at julestjernens top og bund er tør, mens hjertet skal holdes fugtigt.